Tanácsok

2018.03.01. 07:00

Az orvos válaszol: Mitől óvakodjunk az extrém hidegben?

Kemény hideg van ezekben a napokban. Mire ügyeljünk, milyen veszélyt rejt az extrém hideg? Ez iránt érdeklődtünk dr. Selmeczi Kamill háziorvostól, címzetes főorvostól.

Hajdu Péter

A rendkívüli hideg ugyanúgy veszélyes az egészségre, mint a nyári nagy meleg. Kik a legveszélyeztetettebbek, hogyan reagál szervezetünk erre az időjárásra ? Képünkön felsőlégúti tüneteket mutató beteget vizsgál dr. Selmeczi Kamill háziorvos, címzetes főorvos, aki többek között elmondja, rendkívüli mínuszokban a légutak védelmében érdemes sálon, maszkon keresztül venni a levegőt. Fotó: Katona Tibor

– Az egészséges embert is megviseli a rendkívüli hideg, a fokozott fáradékonyságban, erőtlenségben megmutatkozik ennek az időjárásnak a hatása – kezdte válaszát. A háziorvos az ilyenkor lejátszódó élettani folyamatról elmondta: a szervezet minden szélsőséges helyzethez alkalmazkodni akar.

– Az extrém hideggel járó légnyomásváltozás nagy hatást fejt ki a keringési rendszerre. A szervezet igyekszik fenntartani az általános állapotát, például az erek szűkítésével csökkenti a hőleadást. Ezek a folyamatok azonban nemcsak a hidegnek kitett területeken játszódnak le, hanem a szervezet más részeiben is. Ezért a keringésszervi betegségben szenvedőknél a szélsőséges időjárási változások heveny tüneteket okozhatnak. Tipikus példa télen, a nagy hidegben hólapátolás közben összeeső középkorú férfi, aki infarktust kap, vagy agyi érelzáródás következik be nála – mondta dr. Selmeczi Kamill, és tanáccsal folytatta: aki szívérrendszeri, agyér- vagy vesebetegségben szenved, ilyenkor őrizkedjen mindenféle fizikai terheléstől.

Képünkön felsőlégúti tüneteket mutató beteget vizsgál dr. Selmeczi Kamill háziorvos, címzetes főorvos, aki többek között elmondta, rendkívüli mínuszokban a légutak védelmében érdemes sálon, maszkon keresztül venni a levegőt. Fotó: Katona Tibor

– Fontos a réteges öltözködés, nagy hidegben a fejet, a kezet és az arcot is védeni kell. A folyadékbevitelre ügyeljünk, de ez főként víz vagy meleg tea legyen. Az alkoholtól fokozódik a szervezet hőleadása, semmiképpen sem szabad a hideg ellen alkoholt fogyasztani – tanácsolta egyebek között dr. Selmeczi Kamill.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában