Eredmény

2018.02.05. 14:00

XV. Sasszinkron: Megszámlálták a hazánkban telelő ragadozó madarakat

Bár a 2016-os eredménytől elmarad, ezzel együtt is a második legnagyobb számot produkálta az idei Országos Sasszinkron.

Gyuricza Ferenc

Madármegfigyelésen a Mura mellett, Muraszemenye térségében a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. Balról Lelkes András, Wachter Kinga és Právics Márk Fotó: Gyuricza Ferenc

Minderről a hazánkban telelő ragadozó madarak összeszámlálására szervezett nagyszabású országos akció egyik résztvevője, Lelkes András, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tájegységvezető természetvédelmi őre beszélt lapunknak. Hozzátette: érdekes módon az országos eredmények meghaladják a tavalyi számot, a zalaiak viszont alatta maradnak annak.

Lelkes András természetvédelmi őr Fotó: Gyuricza Ferenc

- Messzemenő következtetéseket ez utóbbiból nem érdemes levonni, hiszen rengeteg tényező befolyásolhatja a sasszinkron országos eredményét – magyarázta a természetvédelmi szakember. – Azt már a felmérés idején is említettem, hogy az enyhébb időjárási körülmények miatt a rétisasok Zalában ez évben kevésbé koncentrálódtak a vizes élőhelyek köré, ez pedig alaposan megnehezítette az észlelésüket.

Madármegfigyelésen a Mura mellett, Muraszemenye térségében a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. Balról Lelkes András, Wachter Kinga és Právics Márk Fotó: Gyuricza Ferenc

A sasszinkront ez évben is a Magyar Madártani Egyesület koordinálta, de abban a civil szervezet tagjain túl a hazai nemzeti parkok munkatársai, valamint további önkéntesek is részt vettek. A megfigyelők száma évről évre nő, s a feltérképezett terület nagysága is folyamatosan emelkedik. Lelkes András szerint akár ez is hozzájárulhatott a statisztikai adatok növekedéséhez.

- Ami Zala megyét illeti, a négy, hazánkban is előforduló sasfaj közül kettő megjelenését sikerült észlelni – tért rá a konkrét adatokra a természetvédelmi őr. – Rétisasból 29-et, míg fekete sasból két példányt láttunk. Tavaly előbbiből 41 egyedet jegyezhettünk fel, fekete sasból pedig egyet. A különbség nem számottevő, de azt azért fontos feljegyezni, hogy a rétisasok száma releváns csökkenést mutatott.

A hazánk területén leggyakrabban előforduló sasból, a rétisasból ez évben 29 példányt észleltek Zalában Fotó: Archív
Az agyrázkódás tüneteit mutató uráli bagoly Fotó: Lelkes András

Ami az országos statisztikát illeti, ott már nem ilyen pontosak az adatok, a megfigyelés módszertana alapján a madarászok az esetleges átfedések miatt maximum és minimum értékeket adnak meg. A 2018-ban észlelt sasok száma így 1100 és 1200 példány közé tehető. Ez több mint a tavalyi adat, ám a 2016-as mértéktől valamelyest elmarad. A tájegységvezető úgy fogalmazott: a sasszinkron akciók 15 éves története során a második legmagasabb érték volt az idei.

- A Magyarország területén leggyakrabban előforduló rétisasból minimum 753, maximum 766 példányt jegyeztek fel a megfigyelők – sorolta tovább Lelkes András. – A parlagi sasok száma 350 példány körül alakult. Ezenfelül két szirti sast és négy fekete sast sikerült feljegyezni. Szintén érdemes még megjegyezni, hogy ez évben első alkalommal a környező országok egy része is bekapcsolódott a madármegfigyelő akcióba, ez egy egészen új adattal is szolgált: a Kárpát-medence területén csak a rétisasok száma meghaladja az ezer példányt. Hogy ez sok-e vagy kevés, arról lehetne szakmai vitát nyitni, mindenesetre a sassűrűség, vagyis az egy négyzetkilométerre eső sasok száma nem túl magas.

Lelkes András szólt a területi eloszlásról is. A megyék közötti rangsorban Zala a maga 29 rétisasával a 12. helyen végzett. A legtöbb rétisast – szám szerint 191 példányt – Hajdú-Biharban jegyezték fel, a második helyen 83 egyeddel Csongrád, míg a harmadikon 80-nal Baranya szerepel. Érdekes, hogy Nógrádban ezúttal egy rétisast sem láttak, miközben Budapesten is sikerült egyet észlelni. A parlagi sas Csongrádban, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, illetve Békésben volt a leggyakoribb, a négy fekete sas közül kettő Zalában, a másik kettő pedig Somogyban és Hajdú-Biharban került a madarászok látómezejébe, a két szirti sast pedig Jász-Nagykun-Szolnok területén észlelték.

A sasszinkron akció nemcsak a sasok számlálására, de a több ragadozó madár megfigyelésére is kiterjedt. Utóbbiak között az országban és Zala megyében is az egerészölyvek száma a legmagasabb. Az egerészölyvek mellett karvalyok, vörös vércsék, kékes réti héják, kissólymok szerepelnek a listán.

- Zalában 162 darab a feljegyzett egerészölyvek száma – folytatta Lelkes András. – A megyék közötti rangsorban ez csupán a középmezőnyre elegendő, Békésben ezer feletti egerészölyvet számláltak meg a kollégák, az ellentétes végletet pedig Komárom-Esztergom megye jelenti a maga 30 példányával. Kékes réti héjából 17, gatyásölyvből és vándorsólyomból pedig egyaránt két-két példány került a látómezőnkbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában