A 170 éves megyei kórházat is ünnepelték

2018.02.19. 18:00

Kitüntetések és múltidézés a magyar ápolók napján

Történelmi helyszínen, a városi díszteremben ünnepelte az ápolók napját, valamint 170 évvel ezelőtti megalapítását a megyei kórház.

Magyar Hajnalka

Szabó Valéria, Bognárné Laposa Ilona, Marton Zoltánné, dr. Halász Gabriella, Szekér Tamás, Balaicz Zoltán polgármester, dr. Oroszlánné Pilipár Krisztina, dr. Paizs Teréz, valamint Maár Andrea Zsófia az ünnepség végén a városi díszteremben Fotó: Katona Tibor

A hétfői ünnepség kezdetén Bognárné Laposa Ilona ápolási igazgató és négy kísérője a kórházalapítás időszakára utaló korhű öltözetben vonult a pulpitusra. Szemelvényekkel, idézetekkel tárták a hallgatóság elé a Zala Megyei Szent Rafael kórház elődjét jelentő ispotály megalapításának történetét.

Vissza a múltba

Felidézték az 1848-as Zalaegerszeg képét, s benne a decemberben átadott 12 ágyas új ispitát. A mesterlegények és cselédlányok gyógyítását célzó betegápolda a szegényházzal épült egybe, s 15 év kellett, mire összegyűlt rá a pénz. Közel 40 évig működött, 1886-ban vette át szerepét a 43 ágyas, közadakozásból emelt kórház, ami már a mai intézmény helyén épült. Felidézték Kossuth Zsuzsa, az ország első főnővére alakját is, akinek születésnapja a magyar ápolók ünnepévé vált.

Szabó Valéria, Bognárné Laposa Ilona, Marton Zoltánné, dr. Halász Gabriella, Szekér Tamás, Balaicz Zoltán polgármester, dr. Oroszlánné Pilipár Krisztina, dr. Paizs Teréz, valamint Maár Andrea Zsófia az ünnepség végén a városi díszteremben Fotó: Katona Tibor

Köszöntőjében dr. Halász Gabriella, a kórház főigazgatója felvetette, a múltba pillantás alkalom arra, hogy végiggondoljuk, manapság néhány év leforgása alatt változik annyit az egészségügy, mint hajdan összesen. Igaz ez az ápolók munkájára is, bár az egyre bővülő szakmai kompetencia mellett ugyanolyan fontos maradt a klasszikus értékek, az empátia, a szeretet, a kedvesség megtartása. Az egészségügyet sokféle módon ítélhetjük meg, lehet mondani, hogy félig üres, vagy félig teli a pohár – mondotta. De lássuk be, az orvostudomány olyan tempóban fejlődik, hogy az a pohár sehol a világon nincs tele...

 

Ünnepi beszéd Kossuth Zsuzsáról

Kossuth Zsuzsa 201. születésnapja alkalmából dr. Paizs Teréz megyei tisztifőorvos mondott ünnepi beszédet, felidézve a tábori kórházak sebesültápolását messze a kor színvonalát meghaladó szintre emelő országos főnővér emberi és szervezői erényeit. A szakma hatalmasat változott a 170 év alatt – mondotta -, de azért van közös pont: a ma ápolói ugyanúgy lelkükben hordozzák hivatásukat.

A kosztümös csapat: Molnár Szilvia, Anfer Kristóf, Bognárné Laposa Ilona, Bankó Mariann, valamint Kertész Róbert a pulpituson Fotó: Katona Tibor

Dezse Krisztina, az I-es belgyógyászat ápolója népdalcsokra után kitüntetéseket adtak át. Kossuth Zsuzsa emléklapban részesült Maár Andrea Zsófia gyermekszakápoló, sürgősségi szakápoló, a gyermekintenzív dolgozója; Marton Zoltánné, a mikrobiológiai labor vezető asszisztense és dr. Oroszlánné Pilipár Krisztina, az ortopédia vezető ápolója. A MESZK Zala Megyei Területi Szervezete Szabó Valériának, a szemészet egyetemi okleveles ápolójának ítélte oda az Év oktatója díjat, a Magyar Ápolási Egyesület elismerő díszoklevelét pedig Szekér Tamás, az ápolási osztály vezetője vehette át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában