Sok a „hurkos ember”, nem könnyű ellenük fellépni

2018.02.20. 07:00

Hurokba szorult egy kutya Kistolmács környékén

Orvvadászok által kihelyezett hurokba szorult egy kutya a lakóházaktól nem túl távol. Szerencsére, gazdája, Tóth Henrietta időben megtalálta az állatot, így nagyobb baj most nem történt.

Horváth-Balogh Attila

A hurokba szorult, elgyötört kutya Fotó: Tóth Henrietta

 

De történhetett volna, akár egy gyerekkel is, ezért Tóth Henrietta feljelentést tett a rendőrségen.

- Pénteken dél körül tűnt el fajtatiszta pireneusi hegyi kutyám – bocsátotta előre Tóth Henrietta. – Másnap hajnalban indultunk a keresésére, s egy hurokban találtuk meg, amit valaki a vadállatok elejtésére helyezett ki. Ez a hurok a temető alatti erdősávban, a házunktól légvonalban úgy 200 méterre volt kirakva. Ami még borzasztóbbá teszi a történetet, hogy miközben az én kutyámat kerestem, találtam egy másikat is, szintén beleszorulva egy hurokba. Mivel a mostani már nem az első eset volt, úgy döntöttem, feljelentést teszek a rendőrségen és jeleztem a történteket az illetékes vadásztársaságnak is. Összeszedtünk egyébként még 3 hurkot egy viszonylag kis területen – azt gondolom, ezek a gyerekekre is veszélyt jelentenek, mert sodrott dróthuzalokból készültek, amelyek nehezen húzhatók szét.

A hurokba szorult, elgyötört kutya Fotó: Tóth Henrietta

Börtön járhat érte

A büntető törvénykönyv az illegális vadászatot és az állatkínzást egytől három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetheti.

Az olvasónk által megtalált hurkok Fotó: Tóth Henrietta

– A vad belemegy a hurokba, s ha nem fullad meg, a hurkok kihelyezői fejszével, vagy más ütleggel agyonverik. Ez bőven belefér az állatkínzás fogalmába, azt gondolom – tudtuk meg a területen illetékes Bekcsény Vadásztársaság titkárától, dr. Tóth Zsolttól. – Mi is gyakran találkozunk a település környezetében kirakott hurkokkal, rendszeresen sokat szedünk fel. Sajnos, a gazdáikkal nem nagyon tudunk mit kezdeni, ha tetten is érjük őket, azt mondják, ők csak ki akarták szabadítani az állatot, s az ellenkezőjét nehéz bizonyítani. Nagyjából tudjuk, ki az a 3-4 ember a faluban, aki így ejt el vadakat, de sötétedés után járnak és meglehetősen agresszívek. Egy lehetőség a területek bekamerázása, de félő, azt is ellopnák, s még nagyobb lenne a kárunk.

Képünkön a kutyus, gazdijával, Tóth Henriettával látható, aki megelégelte, hogy Kistolmácson valakik rendszeresen hurkokat helyeznek ki illegális vadászat céljából Fotó: Tóth Henrietta

Több feljelentés is érkezik

Érdeklődésünkre a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője, Lázár Attila közölte: a vadászati hatósághoz évente 5-10 feljelentés érkezik jogosulatlan vadászattal kapcsolatosan. Ám ezeknél jóval több az olyan eset, amelyekre nem derül fény és  ezek számát jelentősen növelik a „hurkos orvvadászat” áldozatai. Sajnos, a jelenséget csak kis mértékben sikerül visszaszorítani a vadgazdálkodókkal és a rendőrséggel közös akciókkal – pedig az orvvadászat bűncselekmény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában