Beruházás

2018.02.27. 16:27

A fedett lőtér mellett edző- és elméleti központ is lesz Kanizsán

Már egy tavalyi kormányrendeletben is megjelent, hogy Zalaegerszeg mellett, Nagykanizsán is épül majd Honvédelmi Sportközpont. A beruházásról, annak helyszínéről, költségeiről és műszaki tartalmáról egyelőre keveset tudni, ezért kértünk információkat a Honvédelmi Minisztériumtól. Nem lettünk sokkal okosabbak.

Pásztor András

A volt focipályát egyelőre hó fedi. Rövidesen egy fedett sportközpont épülhet a területen Fotó: Szakony

Arról, hogy új lőtér, pontosabban Honvédelmi Sportközpont épül Nagykanizsán már hónapokkal korábban lehetett hallani, sőt a legutóbbi közgyűlésen a létesítmény lehetséges helyszíne, a Csengery utcán lévő, egykori Volán-Dózsa sportpálya is megnevezésre került. Ennél többet viszont a dél-zalai város önkormányzata sem tud a beruházásról. A leendő helyszínt is csak helyrajzi szám alapján tudta beazonosítani a városvezetés.

A volt focipályát egyelőre hó fedi. Rövidesen egy fedett sportközpont épülhet a területen Fotó: Szakony

Sok konkrétumot a Honvédelmi Minisztérium sem árult el érdeklődésünkre a beruházásról, tulajdonképpen még azt sem erősítették meg, hogy a volt sportpálya területén alakítanák ki a Honvédelmi Sportközpontot. De akkor mi az, amit tudni lehet?

A minisztérium sajtóosztályától kapott válaszból tudható, hogy Nagykanizsán sem lőtér, hanem multifunkcionális Honvédelmi Sportközpont épül, amelynek kapcsán jelenleg is zajlanak a szakmai egyeztetések. Az elképzelések szerint a sportközpontban a fedett lőtér mellett lehetőség lesz különböző küzdősportok kipróbálására, valamint egy körülbelül 60 fő befogadására alkalmas közösségi terem is létesül, ahol elméleti képzésekre is lehetőség nyílik, elsősorban az elsősegélynyújtás, a tájékozódási és a túlélési ismeretek bővítésére fókuszálva. Végleges döntés azonban még nem született a beruházás paramétereiről.

Általánosságban ugyanakkor elmondható, hogy a Honvédelmi Sportközpontok létrehozásával a kormánynak az a célja, hogy mindenki számára elérhető, a már meglévő sportolásra alkalmas infrastruktúrát figyelembe vevő, könnyen megközelíthető létesítmények jöjjenek létre az ország egész területén. A helyi szervezetek bevonása a sportközpontok működtetésébe természetesen elsődleges szempont. További cél, hogy a sportközpontok valamennyi funkcióját kizárólag magasan képzett szakemberek felügyelete, valamint a legszigorúbb biztonsági előírások betartása mellett lehessen majd igénybe venni. Mindez azt is jelenti, hogy a leendő létesítmények minden biztonsági előírásnak megfelelnek majd, s hogy a környéken lakók mindennapjait – legyen szó akár a zajhatásról – semmilyen mértékben nem veszélyeztetik.

Mindez örömteli, de hogy a környéken lakókat is megnyugtatják-e az előbbiek, azt nem tudni. Merthogy a régi Volán-Dózsa pályát lakóházak veszik körbe, s mióta nincs focicsapat, a város egyik legnyugodtabb környékeként tartják számon a területet. Persze az is lehet, hogy azért esett a választás erre a területre, mert a közelben, az Erdész utcában épül a határvadászok új bázisa is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában