Választási tudnivalók

2018.02.12. 19:55

Hétfőtől lehet ajánlásokat gyűjteni a jelöltekre Zala megyében is

Zala megyében mintegy 230 ezer választópolgár vehet részt az április 8-ra kiírt országgyűlési választáson. A szabályokról dr. Mester László, a Zala Megyei Területi Választási Iroda vezetője sajtótájékoztatót tartott hétfőn a megyeházán.

Szabó Judit

Dr. Mester László sajtótájékoztatót tart

Fotó: Katona Tibor

Elmondta, hogy Zalában három országgyűlési egyéni választókerület van, az 1. számú, zalaegerszegi székhelyű 76 települést, a 2., keszthelyi székhelyű 100, a 3., nagykanizsai székhelyű 82 települést foglal magába.

Az egyéni képviselőjelöltek függetlenként vagy párt (akár pártok közös) jelöltjeként indulhatnak. A jelöléshez legalább 500 választópolgár ajánlása szükséges. Már érkeznek az ajánlóívek iránti igények, de az íveket legkorábban február 19-én adhatják át az egyéni választókerületi választási irodák.

Ajánlásokat március 5-én 16 óráig lehet gyűjteni. Jelölt ajánlására az jogosult, aki a választókerületben választójoggal rendelkezik. Az ajánlóívet saját kezűleg kell aláírnia. Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, de egy jelöltet csak egy ajánlással támogathat, ami nem vonható vissza.

Vannak helyek, ahol tilos aláírást gyűjteni (munkahely, tömegközlekedési eszköz, hivatali helyiség, felsőoktatási és köznevelési intézmény, egészségügyi szolgáltató helyisége, honvédség). Közterületen külön engedély nélkül gyűjthetők ajánlások. A választópolgárnak az ajánlásért előnyt adni vagy ígérni tilos, és nem is kérhető érte semmi.

Aki nem viszi vissza határidőre az ajánlóívet, azt ívenként 10 ezer forintos bírsággal sújtják a választási irodák.

Pártlistát az a párt állíthat, amely legalább 27 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított. A pártlista állításának további feltétele, hogy a párt legalább 9 megyében és a fővárosban is jelöltet állítson.

- A Nemzeti Választási Bizottság iránymutatása szerint ennek a feltételnek folyamatosan, a választás napjáig meg kell felelniük az országos listát állító pártoknak. Ez az iránymutatás 2014-ben még nem volt meg, de a várható visszalépések miatt fontos, hogy a pártok a 27-es limitnek és területi elosztásnak is megfeleljenek – mutatott rá dr. Mester László.

Dr. Mester László sajtótájékoztatót tart
Fotós: Katona Tibor

Nemzetiségi listát országos nemzetiségi önkormányzatok állíthatnak. Ehhez a szavazóköri névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább 1 százalékának ajánlása, de legfeljebb 1500 ajánlás szükséges. A nemzetiségi listákról a kedvezményes kvóta alapján lehet listánként egy mandátumhoz jutni (2014-ben nem volt erre példa). Ha a nemzetiség nem szerez mandátumot, szószóló képviseli az Országgyűlésben, szavazati jog nélkül.

A Nemzeti Választási Iroda már megkezdte az értesítők kiküldését azoknak a választópolgároknak, akik február 9-én szerepeltek a szavazóköri névjegyzékben. Az értesítőt február 19-ig kell megküldeni. Aki február 9. után került vagy kerül a névjegyzékbe, azt a helyi választási iroda értesíti.

A választási eseményektől függetlenül folyamatosan benyújthatók a központi névjegyzéket érintő kérelmek (nemzetiségi névjegyzékbe vétel, személyes adatok kiadásának tiltása, segítség a fogyatékossággal élők szavazásához, stb...) Emellett már – a választás kitűzésétől – benyújthatók a szavazóköri névjegyzéket érintő kérelmek is (mozgóurna igénylése, átjelentkezés másik szavazókörbe, külképviseleti névjegyzékbe vétel).

A külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelmet március 31. (szombat) 16 óráig lehet benyújtani, ez a határidő jogvesztő, mutatott rá dr. Mester László. Az átjelentkezések határideje április 6. 16 óra.

A kampány hivatalosan a szavazást megelőző 50. napon, február 17-én indul és a választás napján a szavazás befejezéséig, 19 óráig tart.

EGYÉNIBŐL 106, LISTÁRÓL 93 KÉPVISELŐ

A magyar Országgyűlésben 199 képviselő foglal helyet. Az ország 106 egyéni választókerületének mindegyikében egy jelölt szerez mandátumot, a szavazatok relatív többségét megszerző jelölt lesz a képviselő. Szavazategyenlőség esetén időközi választást kell tartani. A listás rendszerből 93 képviselő szerezhet mandátumot. Részvételi küszöb a választás érvényességét tekintve nincsen.

Az országos listánál a mandátumszerzési küszöb 5 százalék. Közös pártlistánál ez a határ 10, kettőnél több párt által állított közös pártlista esetében 15 százalék. A pártokra vonatkozó mandátumkiosztás a pártlistára közvetlenül leadott szavazatok és a töredékszavazatok alapján, a nemzetiségi lista esetén a nemzetiségi listára közvetlenül leadott szavazatok figyelembe vételével történik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában