Választási tudnivalók

2018.02.14. 19:50

Az országgyűlési választás lebonyolítói

Felemelték 20 ezer forintról 35 ezer forintra a szavazatszámláló bizottságok tagjainak tiszteletdíját.

Szabó Judit

Erről is beszámolt dr. Mester László, a Zala Megyei Területi Választási Iroda vezetője a választás szabályairól a napokban tartott sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, már látszik a tiszteletdíj-emelés ösztönző hatása, a 2016-os népszavazáshoz képest a most következő, április nyolcadikai országgyűlési választásra többen jelentkeztek bizottsági tagnak.

A szavazatszámláló bizottságok (SZSZB) a választás lebonyolítását végzik. Az egy szavazókörrel rendelkező településeken ezt a feladatot a helyi választási bizottságok látják el. A több szavazókörös települések SZSZB-it (szavazókörönként három tagot és legalább két póttagot) legkésőbb március 19-ig kell megválasztania a település képviselő-testületének a szavazókörben lakcímmel rendelkező választópolgárok közül, az összeférhetetlenségi szabályok betartásával.

A bizottságokba 2-2 tagot bízhat meg a jelölt jogerős nyilvántartásba vételét követően az egyéni képviselőjelöltet, illetve országos listát állító jelölő szervezet, továbbá a független jelölt. Egy párt csak 2 tagot delegálhat, még akkor is, ha egyéni jelöltet és országos listát is állított.

A közösen jelöltet, illetőleg listát állító szervezetek közösen bízhatnak meg két tagot az SZSZB-be. A megbízott tagokat – akik nem kapnak tiszteletdíjat – március 23-án 16 óráig kell bejelenteni. A delegáltak lakóhelyére vonatkozó korlátozás nincs, viszont a központi névjegyzékben szerepelniük kell.

A választásokon az első fokú jogorvoslati fórum az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság, (Zala megyében a zalaegerszegi, a nagykanizsai és a keszthelyi). A területi választási bizottság az országgyűlési választás során nem működik. Az első fokú döntéseket a Nemzeti Választási Bizottságnál lehet megfellebbezni.

Zala 258 településén 428 szavazókör működik április 8-án. A szavazókörök kialakítása, illetve felülvizsgálata tavaly megtörtént, úgy, hogy egy szavazókörre mintegy 600, s legfeljebb 1500 választópolgár jusson, de minden településen legyen legalább egy szavazókör.

Dr. Mester László szerdán közölte: a választás kitűzése óta Zalában eddig 344 szavazóköri névjegyzéki kérelmet dolgoztak fel, ebből 143 külképviseleti névjegyzékbe vételre, 196 átjelentkezésre vonatkozott, 5 pedig mozgóurna iránti igényt tartalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában