Megújult közösségi ház

2018.01.10. 18:23

Új otthont kapnak a nagykanizsai plébániai közösségek

Végre teljes szépségében pompázik a Jézus Szíve Plébánia, illetve az egyházközség közösségi háza. Most már „csak” a bebútorozás van hátra.

Horváth-Balogh Attila

Szűcs Imre plébános a megszépült épületbelsőt mutatja

Fotó: Szakony Attila

Mint arról 2014 decemberében már beszámoltunk, az akkori plébános, Fliszár Károly főesperes vette meg a Katona József utca 1. alatt található patinás épületet, az úgynevezett Plihál-házat és kezdte meg felújítását. Az épületben annak idején dolgozott bognár, kovács, kocsi-, mérleggyártó és működött benne a Zalai Közlöny szerkesztősége is.

Miután az atya másik szolgálati helyre került, a helyére érkező Szűcs Imre plébános, helyettes esperes folytatta a munkát. Mostanra került olyan állapotba a ház, hogy a közösségek birtokba vehetik, már csak a bútorok hiányoznak. Utóbbi költségeinek részbeni finanszírozását szolgálja majd a január 27-én a Hevesi Sándor Művelődési Központban megrendezendő egyházközségi bál is.

– Körülbelül 70 százalékos készültségi állapotban volt a ház, amikor átvettem – bocsátotta előre Szűcs Imre. – Az eltelt időszakban sokféle úton-módon igyekeztünk pénzt szerezni a felújítás végigviteléhez. Látva a dolog nehézségét, tavaly Varga László, a Kaposvári Egyházmegye püspöke a segítségünkre sietett, és a püspökség költségvetéséből 7 millió forintot bocsátott rendelkezésünkre az épület felújításának befejezéséhez.

Szűcs Imre plébános a megszépült épületbelsőt mutatja
Fotós: Szakony Attila

Ebből kijavítottuk a lábazat hibáit, helyreállítottuk az épületbelsőt, kicseréltük a nyílászárókat, kijavítottuk a vakolatot, festettünk és új padozatot alakítottunk ki. A munkálatokból kivették a részüket az egyházközség közösségeinek hölgy tagjai is, akik egyetlen nap leforgása alatt összetakarítottak a házban az egyébként a tisztaságra ügyelni igyekvő mesteremberek után. Így most már csak a helyiségek berendezése, bebútorozása, a függönyök felhelyezése van hátra.

Szűcs Imre hozzátette: az új komplexumot már a héten birtokba is veszik az egyházközség közösségei. Ezzel párhuzamosan a mára meglehetősen szűkössé vált, korábbi Zrínyi utcai közösségi helyüket pedig kipakolják és visszaadják az önkormányzatnak, amelytől ezidáig bérelték.

A patinás épület a város éke lett

– Hála Istennek, a Jézus Szíve Plébánián számos közösség működik, említhetném például (nyilván, a teljesség igénye nélkül természetesen) a Szent Simon Kört, a Mécses Közösséget, a Rózsafüzér Társulatot, a Magvető Közösséget, a Cursillo-csoportot, vagy a fennállásának 25. évfordulóját éppen idén ünneplő Szent Imre Kórust.

Egyébként itt, ebben az épületben kap majd helyet a Nagykanizsai Katolikus Karitász is, amely szintén elég méltatlan körülmények között működött eddig. S nem utolsósorban, az új közösségi házunkban jobb feltételek között folyhat majd a jegyesek és a felnőtt elsőáldozásra, bérmálkozásra készülők oktatása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában