Jelentős beruházás

2018.01.15. 15:40

Önálló szennyvízhálózat épül Kányaváron

Jelentős beruházással gazdagodik a település idén, kiépítik az önálló szennyvízhálózatot. A munkálatok várhatóan nyáron kezdődnek.

Korosa Titanilla

Sikerült a képen látható utánfutót is beszerezni - mutatja Bertalan Tibor Fotó: Korosa Titanilla

Még 2016 nyarán adott be az önkormányzat pályázatot a helyi szennyvízkezelés megoldására.

– Igaz időbe telt, de pozitív elbírálást kapott a beadványunk és most lehetőség nyílik egyedi megoldással a szennyvízrendszer kiépítésére – tájékoztatott Bertalan Tibor polgármester. – A pályázat keretében mintegy 143 millió forinthoz jutunk, ehhez további önerőt kell még a településnek biztosítania, hiszen a teljes költségek 170 millió forint körül alakulnak. Ezt az összeget részben az önkormányzat biztosítja, illetve a lakók is hozzájárulnak a közmű fejlesztéséhez.

A nyáron megkezdődő munkák a település egészét érintik majd. Kiépül egy biológiai és a hozzá kapcsolt nádgyökérteres tisztító, vagyis az elsőben megtisztított szennyvíz utóbbin is átjutva kerül az Alsó-Válickába. A háztartásokat önálló gerincvezetékre kötik 2400 méter hosszan. A rendszer az előzetes felmérések szerint naponta 12 köbméter szennyvíz tisztítását végezné el. A végleges befejezés, a próbaüzem után 2019 májusára várható.

Sikerült a képen látható utánfutót is beszerezni – mutatja Bertalan Tibor Fotó: Korosa Titanilla

– A magas talajvíz miatt az egyedi, háztartásonkénti tisztítórendszer nem jöhetett szóba – tette hozzá a polgármester. – A Zalavíz Zrt. munkatársai sokat segítettek a projekt előkészítésében, illetve a cég lesz a rendszer üzemeltetője is.

Bertalan Tibor a továbbiakban arról is beszélt, hogy harmadik éve vesznek részt a Start-munkaprogramban, melyben 13 főt alkalmaz az önkormányzat. Főként mezőgazdasági termeléssel, állattartással és erdő- gyümölcsös telepítéssel is foglalkoznak, valamint több eszközt és hasznos gépeket is sikerült beszerezni, illetve továbbiak vásárlását is tervezik.

– Tavaly több mint 1 millió forint bevételünk volt a konyhakerti növények, tojás eladásából – tette hozzá.

További pályázat keretében elnyert támogatásból a falugondnoki szociális helyiség és garázs felújítását, vizes blokk kiépítését kívánják megvalósítani, de más kisebb karbantartási munkákat is terveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában