Haváriák

2018.01.17. 09:00

A katasztrófavédelem összefoglalója az elmúlt év második feléről

Az elmúlt évben a nyári viharokon túl rendkívüli eseményekben nem bővelkedett Zala megye. De a katasztrófavédelem, a tűzoltók nem maradtak munka nélkül, ezúttal az igazgatóság sajtószolgálata segítségével a második fél év jelentősebb történéseit szedtük csokorba.

Arany Gábor

Az M7-es 198. kilométerénél történt balesetnél a kanizsai tűzoltók három óra alatt tudták kiszabadítani az összeroncsolódott vezetőfülkéből az életveszélyesen megsérült sofőrt Fotó: Szakony Attila

Július 7-én reggel Vindornyaszőlősön családi ház oldalának hajtott kavicsot szállító nyerges vontató a Kossuth Lajos utcában.

Az ütközés következtében a ház fala kidőlt, így a tetőszerkezetet csak a kamion tartotta. A födém alátámasztása után a keszthelyi hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a nagykanizsai tűzoltóság darujával kivontatták a járművet és trélerre emelték. A kamion villanyoszlopot is kidöntött, így az utcában még délután is közel harminc fogyasztónál nem volt áram. A műszaki mentés teljes útlezárás mellett órákig tartott. A balesetben a jármű vezetője megsebesült, a házban lakók szerencsésen vészelték át a történteket.

Július 11-én késő délután heves széllökésekkel vihar csapott le Nagykanizsára. Este nyolc óráig 50 bejelentés érkezett a megyei műveletirányításhoz, ezekben a tűzoltók segítségét kérték. Az utakra, járdákra, háztetőkre és villanyvezetékekre szakadtak le faágak vagy nagyobb méretű fákat törött ketté a viharos szél. Az összes nagykanizsai hivatásos tűzoltó kivonult a károkhoz és segítségükre érkeztek Zalaegerszegről, Zalakarosról, Keszthelyről hivatásos, valamint Miháldról, Gelséről, Murakeresztúrról, Letenyéről önkéntes tűzoltók. A legtöbb esetben láncfűrészekkel darabolták fel és távolították el a forgalmi akadályt vagy veszélyt jelentő növényeket.

Az M7-es 198. kilométerénél történt balesetnél a kanizsai tűzoltók három óra alatt tudták kiszabadítani az összeroncsolódott vezetőfülkéből az életveszélyesen megsérült sofőrt Fotó: Szakony Attila

Augusztus 14-én délután Galambok külterületén az M7-es autópálya 198-as kilométerénél Budapest irányában az útszéli árokba hajtott nyergesvontató és a szerelvény traktor része felborult. A műszaki mentésre kanizsai tűzoltók vonultak ki. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett három óra alatt tudták feszítő-vágó berendezéssel az összeroncsolódott vezetőfülkéből az életveszélyesen megsérült sofőrt kiszabadítani, akit mentőhelikopterrel szállítottak kórházba. Ez után tűzoltódaruval emelték ki a roncsot és szüntették meg a forgalmi akadályt.

Szeptember 6-án délután egy fából épült, ötven négyzetméteres melléképület gyulladt ki és égett teljes terjedelmében Nagyrécsén, a Kossuth úton. A lángok megfékezésére Nagykanizsáról érkeztek hivatásos tűzoltók két gépjárműfecskendővel és egy vízszállító járművel. Három vízsugárral egy óránál is tovább tartott eloltani az épülettüzet, ami nem okozott személyi sérülést.

Október 31-én délután kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy külföldi rendszámú Audis S6-os gépkocsi Nova és Barlahida közötti úton. A helyszínre riasztott lenti hivatásos tűzoltók két vízsugárral fojtották el a lángokat. A tűztől nem sérült meg senki, a jármű megsemmisült, az érintett útszakaszt a beavatkozás idejére lezárták a forgalom elől.

November 17-én délelőtt összeütközött két személygépkocsi a 76-os főút Zalaegerszeg és Alsónemesapáti közötti szakaszán. A balesethez a zalaegerszegi hivatásos tűzoltókat és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot riasztották. Egy embert kiemeltek az egyik autóból, és átadták a mentőknek. A beavatkozás alatt félpályán haladt a forgalom. A balesetben ketten sérültek meg.

December 4-én délben 150 négyzetméteres asztalosüzemben csaptak fel a lángok és hatalmasodtak el az épület teljes terjedelmében Cserszegtomajon a Hársfa utcában. A helyszínre először kivonuló keszthelyi tűzoltók a tizenöt méteres, a tetőszerkezeten is kicsapó lángok oltásának kezdtek neki több vízsugárral. A segítségükre érkező pacsai és a zalaegerszegi tűzoltókkal közösen a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vezetésével végül öt vízsugárral fojtották el háromórás munkálattal a lángokat. A tűz miatt nem sérült meg senki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában