Érzékenyítő Program

2018.01.12. 16:05

Fogyatékkal élő gyermektársakkal ismerkedtek a kanizsai iskolások

A Szivárvány Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény közreműködésével úgynevezett érzékenyítő programon vett részt a Kiskanizsai Általános Iskola 6. A osztálya.

Horváth-Balogh Attila

A kiskanizsai gyerekek a kiállításmegnyitón. Piros felsőben Hosszú Ágnes tanárnő, tőle balra Szigetvári Anikó; Fotó: Kiskanizsai Általános Iskola

Erről számolt be lapunknak küldött levelében Molnár István, az iskola igazgatója, valamint Hosszú Ágnes osztályfőnök, magyar nyelv és irodalom, egészségfejlesztő, mentálhigiéné szakos tanár.

Így írtak minderről: „December első hetében megható fotókiállítás érkezett a Kiskanizsai Általános Iskola galériájába Szigetvári Anikó programfelelős – koordinátor nevelő jóvoltából.

A 25 kép megragadóan fejezte ki az általános, mindnyájunk által ismert alapérzelmeket, melyek épek és fogyatékkal élők sajátjai egyaránt. Az arcokon öröm, bánat, fájdalom, szomorúság, jókedv és nyugalom egyaránt tükröződött. Minden, ami emberi és közös bennünk! Ezek a sokatmondó, beszélgetésre inspiráló fényképek indították el iskolánk tanulóit, nevelőit egy titokzatos világ megismerésének útján.

A megnyitón őszinte együttérzéssel hallgattuk Ancsa néni kedves szavait és egy autista kislány megrendítő szavalatát. Rendhagyó óra keretében a 6. A-val ismerkedő beszélgetésre került sor és előkészítettünk egy közös sétát is. Alig vártuk, hogy személyesen találkozhassunk a fényképeken látott gyerekekkel. Lelkiekben igyekeztünk felkészülni, mégis váratlanul értek minket a helyszíni tapasztalatok. A tolószékes látás- és hallássérült kicsi és nagyobbacska gyermektársak látványa megrendített mindnyájunkat. Vajon tudunk segíteni? Jaj, csak ne hibázzunk! Bátran mondhatjuk, a séta remekül sikerült!

A kiskanizsai gyerekek a kiállításmegnyitón. Piros felsőben Hosszú Ágnes tanárnő, tőle balra Szigetvári Anikó; Fotó: Kiskanizsai Általános Iskola

Egy óra elteltével megismertük a gyerekek nevét és jellemző tulajdonságukat, s a kommunikáció elindult! Alig vártuk az interaktív órát, a következő hét hétfőjét. Ez szintén rendkívül hasznos volt, sok-sok tapasztalattal teli. Szívből reméljük, hogy a megélt tapasztalatok cselekedetté formálódnak, s a későbbiekben nagyobb empátiával és valódi segítséggel tudunk a fogyatékossággal élőkhöz közeledni.

Köszönjük a Szivárvány-központnak, Ancsának és minden közreműködőnek.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában