Programsorozat

2018.01.18. 11:30

Borhóbort Lentiben

Hibás borok kóstolásával is fejlesztették szakmai tudásukat a lenti Kertbarát Kör Egyesület tagjai.

Korosa Titanilla

Fotó: A szerző

A Borhóbort elnevezésű programon dr. Kántor Mónika szőlész-borász mérnök adott szakmai tanácsokat a gazdáknak.

- A 2013-ban indított program célja, hogy a háztáji szőlősgazdáknak szakmai segítséget nyújtsak – kezdte dr. Kántor Mónika. – Évek óta járok vissza több településre. Lentiben első alkalommal találkoztunk a kertbarát kör tagjaival. A Borhóbort programsorozat több alkalomból álló elméleti és gyakorlati oktatás, melynek keretében mindig az adott időszak szőlészeti-borászati kérdéseivel foglalkozunk. Nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy a gazdák elsajátítsák a leggyakrabban előforduló borhibákat és borbetegségeket. Ennek hatékony módja, hogy minden alkalommal problémás borokat is kóstolunk, így a résztvevők rögzítik magukban a borokban fellelhető íz-, illat-, és színhibákat. Közben részletesen átbeszéljük a kiváltó okokat, a megelőzés és – amennyiben lehetséges – a javítás módjait. A megszerzett ismeretek birtokában a gazdák képesek egy idő után azonosítani saját boraikon is a rendellenességeket, melyeket korábban esetleg nem véltek hibának, mivel hozzászoktak a családi hagyományok szerint készített boraikban egy bizonyos illat- és ízvilághoz. A hibák fel- és elismerésével óriási lépést tesznek a szakszerűen kezelt, tiszta ízű és illatú, harmonikus borok készítése irányába.

Fotó: A szerző
Fotó: A szerző

Lentiben az első alkalommal kóros mértékű ecetsavat tartalmazó, túlkénezett, illetve oxidált borokkal találkoztak a szőlősgazdák. A szakember felhívta a figyelmet a szakmai találkozón arra is, hogy figyeljenek oda a gazdák az alapanyag-termelésre, a szőlő betakarítására és feldolgozására, továbbá a borászati eszközök és edények higiéniájára, a kén szakszerű használatára a borkészítés folyamán.

Fotó: A szerző
Fotó: A szerző

Mint azt Röszler Attila, a kertbarátkör elnöke elmondta: bár a tagok borai közt nem igazán akad hibás, mégis fontosnak tartották a tagok, hogy bekapcsolódjanak ebbe a programba, hogy szakmai tudásukat a szakember segítségével fejlesszék, hiszen minden évjárat más kihívást jelent a szőlősgazdáknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában