Eltérő kultúrák találkozása

2018.01.04. 09:00

Afrikai egyetemisták látogattak a kanizsai Batthyány-gimnáziumba

Egy nigériai és egy burkina faso-i vendég érdekes előadása várta a minap a nagykanizsai Batthyány-gimnázium diákjait.

Benedek Bálint

A "batthyányis" diákok tisztelettel és barátsággal fogadták az afrikai egyetemistákat Fotó: Pap Kornél

A középiskola egykori tanulója, Pap Kornél a Kaposvári Egyetem gazdaságtudományi karának hallgatójaként másfél éve önkéntesként igyekszik a külföldi kapcsolatokat ápolni. Segíti és ha kell, intézi hivatalos ügyeiket és az eligazodásban is közreműködik. Kornél a hallgatókon keresztül betekintést nyert az európaitól eltérő kultúrákba.

- A külföldi diákok nagyon nyitottak és kíváncsiak, gyakran beszélgetünk a magyar kultúráról, az emberekről és persze Nagykanizsáról – mesélte Pap Kornél. – Már a kezdetektől fogva több hallgató is kérte, hogy mutassam majd meg nekik a várost. Először a burkina faso-i Yacouba látogatott Kanizsára, akit a „batthyányisok” nagy családja örömmel fogadott. Ez persze érthető, hiszen kedves, barátságos ember, aki mindent megköszön, s folyton csak hálálkodik.

Kornél ekkor eldöntötte, hogy a kapcsolatot ápolni kell, s egy másik afrikai országból érkezett hallgatóval együtt iskolai programot szerveznek, melynek a lebonyolításában egykori francia tanára, Fodorné Koller Zsuzsanna sokat segített.

A „batthyányis” diákok tisztelettel és barátsággal fogadták az afrikai egyetemistákat Fotó: Pap Kornél

- Egy interaktív óra keretében Isaac Nigériát, Yacouba pedig Burkina Faso-t mutatta be a fiataloknak – mesélte az egykori tanuló. – A diákok számára hasznos volt, hiszen a gyerekek betekintést nyerhettek a valódi Afrikába. Az országnak a kultúrája mindig rejt valami újdonságot. A program alatt nyelvórákat látogattunk, ahol a fiatalok anyanyelvi szinten angolul és franciául beszélő emberekkel találkozhattak.

A Kaposvári Egyetemen több, mint 20 országból majdnem 100 külföldi hallgató tanul. Kornél eldöntötte: a jövőben újabb előadásokat is tartanának, de nem csak az iskola falain belül, hanem városszerte, hiszen a más kultúrákból érkezők színvonalas előadásokkal szórakoztatnák az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában