Megyei értéktár

2017.12.02. 10:30

Többtucatnyi érték a tárban

Fumu, gyöngyös necc, tónai, Hévízi-tó és tradicionális gyógyászat. Sokak számára a felsorolásból csak az utolsó tűnik ismerősnek, pedig egy közös jellemző összekapcsolja őket.

Arany Gábor

Kulturális érték; két előadás között a Csűrös Kamara Táncegyüttes lépett fel a megyeházán Fotó: a szerző

Mindegyik zalai és bekerült a megyei értéktárba, amelynek bemutatását pénteken délután tartották a megyeházán.

A Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum által a helyi értékek bemutatására szervezett programon Pácsonyi Imre, a közgyűlés alelnöke ismertette, mi minden található már a megyei értéktárban. Tehát ilyen például a fumu, a baba alakú fonott kalács, a fejdíszként használatos gyöngyös necc, a zalakarosi szőlőfajta, no és a világhírű Hévízi-tó, ami a megye egyetlen hungarikuma. Jelenleg nyolc kategóriában közel félszáz értéket tartanak nyilván. Ebbe beletartoznak az épített és természeti környezet, a gazdaság, kultúra, sport meghatározó elemei. Értékként tartják nyilván Németh János Kossuth-díjas keramikusművész életművét, a Helikoni Ünnepségeket, a kanizsai dödöllét és a hozzá kapcsolódó fesztivált.

Kulturális érték; két előadás között a Csűrös Kamara Táncegyüttes lépett fel a megyeházán Fotó: a szerző

A zalaegerszegi értéktárat Horváth Gábor, a polgármesteri hivatal közművelődési szakreferense ismertette. E lista hossza a húszhoz közelít, szerepel benne egyebek mellett a falumúzeum, amit a megye értékei között is számon tartanak.

A két alkalomra tervezett programon a Zala életében egykor meghatározó olajiparhoz szorosan kapcsolódó településeket is bemutatnak. Tegnap Bázakerettye, Lovászi, Pusztaszentlászló került sorra. A folytatásban – ami jövő héten csütörtökön délután fél háromkor a városházán lesz – Gellénháza és Nagylengyel olajos múltjáról hallhatnak az érdeklődők, és szó esik majd a szénhidrogénipar múltjáról. Az ipari históriája mellett Göcsejről, a göcseji tájszólásról is szól majd előadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában