A közösség erejével

2017.12.12. 09:00

Göcsej Alkoholmentes Klub: Segítő közösség, 38 esztendeje

Az országban az elsők között 1979-ben jött létre a Göcsej Alkoholmentes Klub a zalai megyeszékhelyen.

Arany Gábor

Németh Miklós (balról), Rettegi György és Fekécs Imre, tiszteletbeli titkár a gyűlés előtt Fotó: Pezzetta

Az a felismerés hívta életre, hogy a szenvedélybetegség elleni küzdelemben nemcsak az egészségügytől, a szakemberektől kell várni a segítséget, hanem abba be kell vonni a közösséget, hozzátartozókat, barátokat, sorstársakat.

A megyeszékhelyi klub indulását Gecse Péter alpolgármester idézte fel hétfőn délután a civil szervezet évet záró taggyűlésen. Az elmúlt évtizedekben végzett munkájukat elismerve az önkormányzat, ahogy eddig, a jövőben is támogatja a Göcsej Alkoholmentes Klubot, tette hozzá.

Németh Miklós (balról), Rettegi György és Fekécs Imre, tiszteletbeli titkár a gyűlés előtt Fotó: Pezzetta

A civil szervezet aktivitásával kiemelkedik az országban működő hasonló klubok közül, de őket sem kerülte el az elöregedés, a 40 fős tagságuk átlagéletkora meghaladja az ötven évet. Ezt már Rettegi György, a klub elnöke árulta el érdeklődésünkre. Az idei programjaikat számba véve, a heti foglalkozások mellett szinte minden hónapra jutott rendezvényük. A Vas megyei klubbal együtt Körmenden és Sárváron tartottak programot, felkeresték a Celldömölk melleti Intaházán a rehabilitációs intézetet. Augusztus végén Kislengyelben tartottak önellátó tábort a józanság napjai néven. A négynapos, filmvetítésekkel, foglalkozásokkal, kirándulással tarkított családias programon huszonketten vettek részt. Emellett bekapcsolódtak szinte minden városi rendezvénybe is.

A jövőről szólva Németh Miklós, a klub vezetőségi tagja is az utánpótlás fontosságát emelte ki. Hazánkban nyolcszázezer alkoholfüggő él, köztük már nagyon sok a fiatal, de ez a korosztály nem képviselteti magát a Göcsejhez hasonló egyesületekben. Függőséget azonban nemcsak az alkohol okozhat, ezért tervezik, hogy szélesebbre nyitják a kapukat, és más szenvedélybetegség esetén is segítséget nyújtanak. Ezért az országos szövetségük névváltoztatást kezdeményezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában