Márton nap

2017.11.14. 13:19

Védik a természetet, szépítik a környezetet Gyenesdiáson

Változnak a túraútvonalak, az új nyomvonal kijelölésére a térségben a Forrásvíz Természetbarát Egyesület kapott megbízást – ez is elhangzott a szervezet évértékelő rendezvényén, a Márton-napi Zöld esten.

Keszey Ágnes

Fotó: Keszey Ágnes

Márton-naphoz illően libalakomára várta a település életében aktív szerepet vállalókat a Forrásvíz természetbarát Egyesület: a finom sülteket ezúttal is helyi családok készítették el.

Ám mielőtt terített asztalhoz ültek a résztvevők, a Hangra bandra zenélt, a helyi iskolások és hittanra járó gyerekeket műsort adtak elő, Az esten Gálné Németh Ildikó, a szervezet elnöke számolt be az 1998, novemberében alakult egyesület idei munkájáról. Felidézte, hogy az évek óta hagyományos rendezvények: a Rügyfakadás, Tavaszünnep, a Föld, és a Víz világnapjának megünneplése idén is fontos eseményeik voltak. Folytatódott ez Egy ház-egy szőlő akció, melyben évente 250-300 tőke szőlőtőke kerül a településen élőkhöz. Most télen is lesz Madárkarácsony: eleséget osztanak ki a lakóknak, akik ezt a kertjükben lévő madáretetőkbe tehetik.

– Az idei év tisztelgés Darnay Dornyai Béla előtt, születésének százharmincadik évfordulóján. Ő nagyon fontos számunkra, az első planétások között volt, akik a túraútvonalakat kialakították itt a Keszthelyi-hegységben.

Munkájának mi is folytatói vagyunk. A térségünket érintő piros, illetve az országos kék túra nyomvonala módosítására lesz szükség, amelyet a Magyar Természetjáró Szövetség felkérésére egyesületünk fog elvégezni, még a fagyok előtt – mondta el Gálné Németh Ildikó. A jövő évről szólva megemlítette a Gyenesdiásról indult Diós települések találkozójának folytatását, valamint környezetvédelmi szemléletformáló programjukat- ezeket pályázati támogatással szeretnék megvalósítani.

A Da Bibere Zalai Borlovagrend képviseletében a Márton-napi Zöld Esten Páli Lajos szólt az újborokról, mögötte a libasülteket készítő helyiek, bal oldalt Gálné Németh Ildikó, a Forrásvíz Természetbarát Egyesület elnöke
Fotós: Keszey Ágnes

Beszámolója után Gál Lajos polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd átadták a Virágos Gyenesdiás” pályázat díjait. A Legvirágosabb udvar kategória nyertesei:Kovács Pálné, Lambert Ivánné és Paulin Tiborné lett, a Legszebb konyhakert díját Volner Lajos érdemelte ki.

A Márton-napi Zöld esten fellépett a Gyenesdiási Dalárda, majd a zalaegerszegi Harangláb zenekar legújabb cd-jét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában