Testedzés

2017.11.26. 18:04

Fitneszpark Teskándon, ahol a bizalom is izmosodik

Egy házaspár – Tóth Szilvia és Szekér Lóránt – kezdeményezésére civil összefogás eredményeként közösségi fitneszpark létesült Teskándon, amit vasárnap avattak fel.

Magyar Hajnalka

Tóth Szilvia és Szekér Lóránt kezdeményezése sokakat magával ragadott

Fotó: Katona Tibor

Az ötletgazdák és segítőik közel 5 millió forintnyi értéket hoztak létre, mindössze 41 nap alatt. Hogy ez túl szép? Lehet, de mégis igaz...

- Október elsején motorozni mentünk a férjemmel a Balatonhoz, és a máriai strandon megláttunk egy sor fitneszgépet. Kiszakadt belőlem a kérdés: nekünk miért nem lehet ilyen? – idézi fel az előzményeket Tóth Szilvia. – A férjem, mivel már nem először hallott tőlem ilyesmit, azt felelte, ha szerzek további támogatókat, ő is beszáll egy géppel. Aztán annyira felbuzdult a saját elhatározásán, hogy másnapra 6 további embert állított az ügy mellé.

A legkülönösebb az, hogy nem is kellet győzködni a megszólítottakat. Aki csak hallott a kezdeményezésről, habozás nélkül melléállt. Így történhetett, hogy az ötlet kipattanását követő 41. nap estéjén már használták a falubeliek a gépeket. Persze az is lendített a dolgon, hogy a házaspár 17 éve Teskándon él, s vállalkozásuk térburkolással foglalkozik. Beágyazottságuk révén adott volt a bizalom.

- Kapcsolattartók, beszállítók, fuvarozók, kollégák, ismerősök, barátok álltak mellénk, mindenki tartotta a szavát – vázolja a támogatói kört Szekér Lóránt. – A „piackutatást” a feleségemmel végeztük, végignéztünk több parkot, és kifigyeltük, mely eszközök kopottak. Nyilván azokat használják legtöbbet... Így válogattuk össze a gépeket.

Közben kitört az őszi szünet, így a fiataloknak támadt egy kis szabadideje, amit avval töltöttek el, hogy kiásták a gépek alapját. Aztán betonoztak, tujákat ültettek, mindent, amit kellett. Mindezt egy kis erőt adó pizza fejében.

Mindenki azt adta a parkhoz, amije volt. Akadtak, akik a zsebükbe nyúltak, mások a munkájukat, vagy a kapcsolati tőkéjüket kínálták fel, netán pálinkát, süteményt hoztak a dolgozóknak. A mintegy 200 négyzetméteres területen 7+1 eszközt telepítettek, köztük lovagló, légben járó, hátmasszírozó szerkezetet, s egy saját súlyos street workout állvány. Emellett pergola, kerékpár tároló, több pad, szemetes edény, 70 tuja és öt fa is kerül a parkba, s már a világítást is intézik.

Tóth Szilvia és Szekér Lóránt kezdeményezése sokakat magával ragadott
Fotós: Katona Tibor

Az avatásra meghívták Bános Enikő X-Co edzőt is, aki bemutatta a fitnesz eszközök helyes használatát.

- A gépek egy része kardio gyakorlatokra alkalmas, másokkal pedig az erőnlét fokozható. Nagyon jól sikerült összeválogatni az eszközöket, szinte minden izomcsoport átmozgatható velük – halljuk az edző szakmai véleményét.

Bános Enikő edző bemutatta a gépek használatát
Fotós: Katona Tibor

- Ez a vállalás a bizalomról és az összetartozásról szól – veszi vissza a szót az ötletadó házaspár. – S nem csak a teskándiak érdeme, sok környékbeli segítőnk akadt. A fiatalok is első perctől kezdve velünk húztak, közülük kerültek ki a park védnökei.

Az avatóünnepség keretében 8 ifjú védnök, s még 56 támogató kapott elismerő okmányt munkája köszöneteként. Mindemellett adományozói nyilatkozat is készült, amiben a parkot az önkormányzat tulajdonába adják.

Örvendetesen sokan kerültek fel a támogatói falra
Fotós: Katona Tibor

- Hihetetlen büszke és boldog vagyok, hogy a teskándiak képesek voltak megmutatni, hogy összefogással mekkora érték teremthető – fűzi a történtekhez a polgármester, Tóth István Jánosné.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában