Mulatság

2017.11.11. 12:59

Disznóvágás és pálinkamustra Nagylengyelen

Ötödik alkalommal rendezett a Nagylengyelért Közalapítvány hagyományőrző disznóvágást, amit pálinkamustra előzött meg.

Korosa Titanilla

Tánczos István böllér és Dömötör Béla Fotó: A szerző

Dömötör Béla, a szervező alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: 2010-től aktívan részt vesz szervezetük a település életében, bekapcsolódnak a helyi rendezvény szervezésébe, támogatásába, de pályázat útján néhány éve falubuszhoz is hozzájutottak, ezt azóta is üzemeltetik és a közfeladatok ellátása mellett a helyiek segítésére is használják.

Fotó: A szerző

- Tevékenységeink közé tartozik a hagyományőrző disznóvágás megtartása is, öt éve egy felajánlás révén kaptunk disznót, az volt az első alkalom, ami olyan jól sikerült, hogy aztán rendszeressé tettük – beszélt a kezdetekről Dömötör Béla.

Tánczos István böllér és Dömötör Béla Fotó: A szerző

– A faluház udvarán kerül sor erre minden évben. A második disznóvágáshoz már kísérőprogramot is szerveztünk, hurkatöltő versenyt, amire idén négyen jelentkeztek. Az alapanyagot a közalapítvány adja, az ízesítéshez szükséges fűszerekről, hozzávalókról pedig a versenyzők gondoskodnak. Emellett a régi disznóvágásokon használatos eszközökből is tartunk bemutatót a rendezvény idején. Ezeket az eszközöket a fiatalok gyűjtötték össze a faluból.

Fotó: A szerző

Idén, a szombati disznóvágást pálinkamustra előzte meg. A környékről 13 minta érkezett, köztük szilva, cseresznye, illetve szőlőpárlatot is kóstolhattak a bírálók. Kettő kapott arany, egy ezüst, illetve kettő bronz minősítést.

Fotó: A szerző

A faluban szombaton két háznál is disznót vágták, ezért a segítség köre leszűkült a közösségi programon, de az esti vacsorára és a kulturális rendezvényre mintegy 100 vendéget vártak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában