Ahol jó lesz olvasgatni

2017.10.25. 08:00

A zalai kistelepüléseken zajlik a községi könyvtárbelsők megújítása

Jó néhány zalai kistelepülés könyvtárának berendezése újult meg az elmúlt hónapokban a kistérségi ellátó rendszernek és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) pályázatainak köszönhetően.

Arany-Horváth Zsuzsa

Sipos Ferenc polgármester (balról) és Kiss Gábor, a megyei könyvtár igazgatója a bagodi könyvtárátadón Fotó: Bagod Önkormányzat

Legutóbb Bagodba szólt a meghívó, ahol múlt pénteken adták át rendeltetésének és az olvasóknak a megújult bútorzatú könyvtárat. Az intézményt a bagodi önkormányzat tartja fenn, a szolgáltatást a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár (DFMVK) nyújtja, a közgyűjtemény a bagodi iskola épületében helyezkedik el, amelyet 2015-ben újítottak fel 125 millió forint ráfordítással.

A mostani fejlesztést a Nemzeti Kulturális Alap „Kistelepülések könyvtárainak szakmai eszközfejlesztése, korszerűsítése” című kiírására benyújtott nyertes pályázat tette lehetővé, amit az önkormányzat a DFMVK-val szoros együttműködésben dolgozott ki, s mint Sipos Ferenc polgármester jelezte, példaértékű volt a közös együttműködés, amiben a könyvtár maga is nagy részt vállalt.

Az elnyert támogatás összege 2,3 millió forint volt, ez a bekerülési költség 90 százalékát fedezte, az önkormányzat 257 ezer forintos önrészével kiegészülve lett az összköltség 2 millió 578 ezer forint. Ebből a ’70-’80-as évekből származó bútorzat teljes cseréje, projektor és vetítővászon beszerzése, gyereksarok kialakítása valósulhatott meg, továbbá a könyvtár a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszeren (KSZR) keresztül számítógép, szőnyegek, továbbá sötétítő függöny beszerzését tette lehetővé, az önkormányzat pedig saját forrásból vállalta a 81 négyzetméter alapterületű helyiségek felújítását, illetve függönykarnisok beszerzését összesen 400 ezer forintért.

A bagodi könyvtár kettős funkciójú, tájékoztatott a polgármester, ellátja a települési és iskolai könyvtári feladatokat is. Az önkormányzat és a könyvtár a jövőben nyitni szeretne a lakosság felé, többek közt meghosszabbított nyitvatartással, ami a könyvtárhasználók igényeinek jobb, szabadidejüket figyelembe vevő kiszolgálását tenné lehetővé.

Sipos Ferenc polgármester (balról) és Kiss Gábor, a megyei könyvtár igazgatója a bagodi könyvtárátadón Fotó: Bagod Önkormányzat

A fejlesztésnek köszönhetően korszerű könyvtárbelső várja a látogatókat, ahol kulturális közösségi tér nyílik a bagodi községi rendezvényekhez. A későbbiekben itt sokféle programmal szeretnék színesíteni a kínálatot.

A pénteki avatóünnepségen Sipos Ferenc polgármesteren kívül Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója ajánlotta a községbeliek figyelmébe a létesítményt.

Sebestyénné Horváth Margit, a megyei könyvtár igazgatóhelyettese lapunknak elmondta, ez évben hasonló fejlesztés valósult meg Kisrécsén, Zalaszentlászlón, ahol az NKA pályázata tette lehetővé a bútorcseréket és a közösségi funkciók kialakítását. Ezenkívül a KSZR jóvoltából Alsópáhok, Türje, Pölöskefő, Nagybakónak, Kemendollár, Szentpéterfölde, Gáborjánháza, Kissziget, Szentgyörgyvölgy könyvtárai is tetszetősebbek lettek. Novemberben Miháld, Eszteregnye, Fityeház és Kustánszeg megújult könyvtárait adják át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában