Jelkép

2017.10.25. 18:17

Vörös juharfát ültettek a Kanizsai Dorottya Kórház ápolói

A magyar ápolók hitének jelképeként vörös juharfát ületettek el tegnap a Kanizsai Dorottya Kórház egyik parkjában.

Benedek Bálint

A fát a kórház parkjában ültették el. Balról: Szlávecz Lászlóné gazdasági igazgató, Váriné Andróczi Piroska megbízott ápolási igazgató, Boros Károlyné és dr. Brünner Szilveszter Fotó: Gergely Szilárd

Az év folyamán Kossuth Zsuzsanna születésének 200. évfordulójáról több alkalommal is megemlékezett már a Magyar Ápolási Egyesület megyei szervezete. Igyekeztek bemutatni a mai egészségügyi dolgozók életét, munkásságát.

- Kossuth Zsuzsanna szellemisége mostanában is áthatja az ápolók életét – fogalmazott köszöntőjében Boros Károlyné, a megyei szervezet vezetője. – A programok során találkoztunk a nyugdíjas kórházi munkatársakkal, akik hivatásszeretetükről beszéltek, de nagy erőt adott a kórházban önkéntes szolgálatot végző kollégák jelenléte is, akik sokszor vigaszt nyújtanak a betegeknek. Egy kiállítás keretében az ápolók hobbiját ismerhettük meg.

Boros Károlyné úgy érzi, ahogy a fa erősödik, mélyebb gyökeret ereszt, úgy a magyar ápolás ügye is apró lépésekben, de egyre erőteljesebb hatással lesz a mindennapokra.

Az ünnepségen dr. Brünner Szilveszter a kórház főigazgató főorvosa kiemelte: Kossuth Zsuzsanna az 1848-49-es forradalom idején a sebesültek ellátására kórházakat szervezett, mellyel letette az ápolás alapjait, a szellemi örökségével foglalkozni pedig erkölcsi kötelesség.

- Ez a vörös juhar Kossuth Zsuzsanna munkájának és elhivatottságának büszke, erős szimbóluma lesz – folytatta. – Ezen az óriási szellemi hagyatékon rengeteg ápoló, beteget segítő ember nőtt fel. Jelképe lehet most ez fa annak a tudásnak, amit ez a hős hölgy alkotott meg, de az őt követő generációk dolgoztak tökéletessé. A nagykanizsai kórházban dolgozó ápolóknak pedig azt kívánom, hogy legyenek olyannyira elhivatottak, szakmailag maximalisták valamint a betegeket szerető emberek, mint egykor Kossuth Zsuzsanna volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában