Karnevál

2017.10.01. 10:20

Szüreti karnevál keretében lett Tündéri Település Csonkahegyhát

Csonkahegyhát – Hat éve mindig a település első írásos említésének évfordulóján, szeptember végén szerveznek szüreti karnevált Csonkahegyháton.

Magyar Hajnalka

A szombati rendezvényen Salamon Mária polgármester elmondta, a faluval kapcsolatos első írásos dokumentum 1272. szeptember 29-én kelt a Margitszigeten, s arról tudósít, hogy V. István özvegye, Erzsébet királyné egy Jan nevű birtokot adományozott egyik hű alattvalójának. A birtok, immár Ján-ként ejtve ma is Csonkahegyhát egyik szőlőhegye, s a környező erdők, mezők is hasonló néven – például Ján-bükk – említtetnek.

A szüreti vigasság a településen a kapcsolatok ápolása jegyében telik, hiszen szokássá vált, hogy a szomszédos településekről is hívnak felvonulókat a menetbe, idén még Egerszegről is érkeztek. Órákba telik, amire a vonulók célba érnek a faluházhoz, ugyanis az otthon maradók rendre megállítják őket. Kis asztalkákra ételt, italt pakolnak ki portájuk elé, s avval kínálják a dalolva érkezőket.

A legdalosabb kocsin a helybéli Csillagvirág dalkör és az Egerszegről vendégként érkező páterdombi dalkör tagjai foglaltak helyet. Elöl jobbról Salamon Mária, mellette Vörös Józsefné, velük szemben Horváthné Kiss Piroska és Török Virág Fotó: Mészáros Renátó

Az idei szüreti karnevál további ünnepi pillanatokkal dúsult, ugyanis Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos Tündéri Település címet adományozott a falunak. Ezt, a képviselő által alapított elismerést azok a települések kaphatják meg, amelyekben minden egyes ház udvarán található gyümölcsfa. Csonkahegyháton nem kellett új fákat ültetni a cím kiérdemléséhez, sőt, az önkormányzat udvarán ugyancsak található egy kis őshonos fákat tartalmazó tündérkert, amit önerőből és saját ambícióból alakítottak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában