Környezet

2017.10.12. 10:00

Kell az együttműködés az erdők védelmére

Az erdő vagyonának hasznosítása sokak számára szabadon értelmezett, mert ősi jussként tekintenekezekre az értékekre és próbálnak részesedni fából és vadból.

Arany Gábor

Ez a beidegződés a gyűjtögetés idejéből maradt meg az emberekben, de ez a kor 150 ezer éve letűnt, fogalmazott dr. Sipos Gyula vezérőrnagy, megyei rendőrfőkapitány.

Ezt kedden abból az alkalomból mondta, hogy az erdő értékeinek fokozottabb védelmére, a természeti környezet károsításának visszaszorítása, az engedély nélküli fakitermelés, a jogosulatlan vadászat, az illegális szemét lerakásának megelőzésére kötött határozatlan időre szóló együttműködési megállapodást a Zalaerdő Zrt. és a megyei rendőr-főkapitányság. Változtatásra van szükség, s mivel a rendőrségnek az elmúlt években szabad kapacitásai keletkeztek, ezeket döntően a vagyon elleni bűncselekmények visszaszorítására szeretnék fordítani, jelentette ki. A rendőrségnek is felelőssége, hogy a természet értékei megmaradjanak, ezért ajánlották fel együttműködésüket.

Zala 32 százalékát borítja erdő, e téren a leggazdagabbak közé tartozik a megyék között, és az erdővagyon védelme az első számú prioritás, mondta Rosta Gyula, a cég vezérigazgatója. A Zalaerdő 54 ezer hektáron folytat erdőgazdálkodást állami tulajdonú területeken és a megye egy hatodán, 62 ezer hektáron vadgazdálkodóként is jelen van. A két terület nem mindenhol esik egybe. A vadgazdálkodás magánterületeket is érint, sok a felhagyott hegyi és szőlőbirtok, ezek ellenőrzése nehézségekbe ütközik, tette hozzá. Az orvvadászat néhány éve önálló bűncselekménynek számít, de az anyagi káron túl a veszélye abban rejlik, hogy a vadorzónál fegyver is van, és ez szorult helyzetben kiszámíthatatlan következményekkel járhat. Ezért minden esetben a rendőrség értesítését kéri kollégáitól, hangsúlyozta. Mint elhangzott, a fatolvajok a legtöbb esetben szabálysértési határértéket meg nem haladó, azaz legfeljebb 50 ezer forint kárt okozó bűncselekményt követnek el, az erdők nagyságához képest nem jelentős, mondta. Az orvvadászatban viszont magas a látencia, a felderítés javítását is remélik az együttműködéstől.

Mint dr. Sipos Gyula hozzátette, az osztatlan közös magántulajdonban lévő erdőket érintő bűncselekmények nagyobb számban fordulnak elő, ahogy fogalmazott: ott szörnyű dolgok történnek. Az orvvadászatról pedig úgy tartja, egyik hajtóereje a kereslet, márpedig alig találni zalai vendéglátóhelyet, ahol ne kínálnának folyamatosan vadhúst.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában