Lovaglás

2017.09.12. 12:56

Kelevézhajítás, nyilazás, „törökfejvágás” – Lovas ügyességi verseny Zalaszántón

A hétvégén rendezték meg a szántói lovas találkozót és a Puszták Népe Lovas Viadalt.

Szabó Judit

A szervezők nevében Hegedűs Ágoston, a zalaszántói Három Hegy Egyesület vezetője elmondta, hogy a Puszták Népe Lovas Viadal országos kezdeményezés, 2004 óta rendezik meg, és minden évben több település csatlakozik hozzá. Zalaszántón hat éve szervezik meg a versenyt, amelyet ezúttal Balla Zoltán galgahévízi pedagógus, néptánctanár, a Fóti Népművészeti Szakközépiskola néptánc tagozatának vezetője, a Budapest Táncegyüttes egykori tánckarvezetője. huszár hagyományőrző hadnagy emlékének szenteltek. Az idén fiatalon elhunyt pedagógus volt ugyanis a lovas ügyességi viadal megálmodója.

Fotós: Pezzetta Umberto

A zalaszántói lovasverseny feladatait őseink harcművészete ihlette, fogalmazta meg Hegedűs Ágoston. Kelevézhajítás, nyilazás, „törökfejvágás”, rönkhúzás és vadcipelés is szerepelt a feladatok között, s fakupában bort kellett lovon átvinni a pályán, úgy, hogy minél kevesebb loccsanjon ki. A próbán tizenöten vettek részt, mivel azonban egy lovas több lóval is versenyezhetett, összesen húsz futam zajlott. A versenyt Palánkai József (Isaszeg) nyerte meg, második lett Németh Attila (Gyenesdiás-Budapest), harmadik Rácz Tamás (Cserszegtomaj.)

Fotós: Pezzetta Umberto

A rendezvényen bemutatót tartottak a Salföldi Kopjások és kézműves vásár is várta az érdeklődőket. Az eseményhez kapcsolódóan kiállítás nyílt a korábbi találkozókon készült fotókból az IKSZT-ben, a tárlat szeptember 13-ig tekinthető meg.

Fotós: Pezzetta Umberto

A viadalt szervező Három Hegy Egyesület nem csak a lovas találkozóval vesz részt Zalaszántó közösségi életében. Számos rendezvényen közreműködnek, évente disznóvágást tartanak, a falunapon a parasztolimpiáért felelnek, felelevenítik a karácsonyi ünnepkör hagyományait, például a regölést. Alaptevékenységük ugyanakkor a túraszervezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában