Vezetéstechnika

2017.09.28. 08:30

Sulimoped: ingyenesen segédmotor-kerékpáros képzés Zalaegerszegen!

A beton-placcon kirakott sárga terelőkúpok között sárga segédmotor-kerékpárok kanyarognak, a rajtuk ülő fiatalok vezetéstechnikai tréning részesei.

Arany Gábor

A közlekedési központ egerszegi, Zrínyi úti telephelyén rendezték meg a vezetéstechnikai tréninget

Fotó: Pezzetta Umberto

Közös bennük, hogy mindannyian a Sulimoped programban szereztek vezetői engedélyt, tudtuk meg Horváth László rendőr őrnagytól.

 

A megyei baleset-megelőzési bizottság titkára elmondta, hogy a 2012-13-as tanévben indult kísérleti jelleggel a program, amiben 14 évesnél idősebb fiataloknak adtak lehetőséget ingyenesen segédmotor-kerékpáros vezetői engedély megszerzésére. Az első évben hat megyében 300 fiatal vehette át jogosítványát. Egy évre rá Zala megye is bekapcsolódott a programba, azóta évente 50 zalai diák vett részt az Országos Baleset-megelőzési Bizottság által finanszírozott képzésen.

A jelöltek kiválasztásában az iskolák segítenek, figyelembe veszik a diákok anyagi körülményeit, tanulmányi eredményeiket és hangsúlyosan azt, ha korábban részt vettek közlekedésbiztonsági vetélkedőkön. Minden tanévben októberben kezdődik a válogatás, novemberben jelölik ki a tanfolyam résztvevőit, majd indul a 9 hónapos kurzus.

A közlekedési központ egerszegi, Zrínyi úti telephelyén rendezték meg a vezetéstechnikai tréninget
Fotós: Pezzetta Umberto

– A baleset-megelőzési bizottság szeretné, ha a jogosítvány megszerzésével nem fejeződne be a képzés, ezért kétnapos vezetéstechnikai tréninget szervezett a Sulimopedben az elmúlt években részt vettek számára. A feladatra a motorkerékpárosok vezetéstechnikai képzésével tíz éve foglalkozó Safety Hungary-t kérték fel. A bizottság titkára úgy látja, a fiatalok oktatására fordított pénz megtérül azáltal, hogy a biztonságos közlekedésre felkészített vezetők kerülnek ki az utakra, akik példát is mutatnak a többiek számára.

Rajtra készen a sárga egyenmopedesek csapata
Fotós: Pezzetta Umberto

– Az alapbeállítástól kezdjük, aztán a közlekedésben felmerülő nehezebb helyzetek megoldása következik – magyarázta Szabó Ákos vezetéstechnikai tréner. Olyan trükkök, amik segítenek a bajban. A gyakorlati képzés mellett szimulátoron is kipróbálták magukat a diákok. A gép kiértékelte a vezető manővereit, a szabályok betartását és addig tartott a foglalkozás, amíg hibátlanul nem sikerült a feladat.

– Felnőttként nehéz átformálni a gondolkodást, ezért fontos, hogy korán sajátítsák el a biztonságos közlekedést. Számukra ez lesz az alap. Itt megtanulhatják, a szabályok nem csak kötöttséget, védelmet is jelentenek. A motorkerékpár elsősorban közlekedési eszköz, aki szórakozni akar vele, az keressen magának e célra épített pályát, sok ilyen van az országban – mondta.

A gyakorlatozók egyike, az egerszegi Horváth Csaba Bence elárulta, hogy két éve motorozik rendszeresen, több ezer kilométert hagyott maga mögött, de számára is hozott új elemeket az oktatás. Ahogy a zrínyis diák fogalmazott, több, vészhelyzetben is használható vezetéstechnikai megoldást tanult és sikerült néhány rosszul berögződött manőverétől is megszabadulnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában