Horgászat

2017.09.13. 06:30

Megvolt az idei utolsó pontytelepítés

Az utolsó pontytelepítést tartotta a kezelésében lévő zalai állóvizeken tegnap a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége.

Gyuricza Ferenc

egnap délután a telepítés során két kilogramm körüli pontyok kerültek a kerkaszentkirályi tóba, mutatják a helyi egyesület jelen lévő tagjai, Pál László (balról) és Decs István

Fotó: Gyuricza Ferenc

A halasítás két helyszínt érintett, a Kerka egyik holtágából kialakított mintegy egy hektáros vízfelületű Kerkaszentkirályi-tavat, illetve a Kerkafalva melletti körülbelül öt és fél hektáros Kéthatár-tavat.

– Ebben az évben ez már a harmadik pontytelepítés a tavon – mondta Kerkaszentkirályon a helyi egyesület jelen lévő tagja, Pál László. – Ezúttal három mázsa hal került a vízbe, ebből 250 kilogrammot a Vas megyei szövetség finanszírozott, a fennmaradó 50 kilogrammot pedig mi magunk vásároltunk.

Pál László azt is elmondta: a kerkaszentkirályi tóban igen változatos a halállomány.

– A ponty mellett van a tóban harcsa, csuka, süllő, compó és kárász is – folytatta Pál László. – A ponty kivételével általában le is ívnak, a természetes szaporulatra sem lehet panaszunk. Akadnak kapitális méretű egyedek is a tóban, ez évben a legnagyobb fogás egy 15 kilogramm körüli hal volt, de akadt horogra egy közel 13 kilós harcsa is.

Tegnap délután a telepítés során két kilogramm körüli pontyok kerültek a kerkaszentkirályi tóba, mutatják a helyi egyesület jelen lévő tagjai, Pál László (balról) és Decs István
Fotós: Gyuricza Ferenc

 

Kerkafalvára most 350 kilogramm pontyot vittek a vasi szövetség munkatársai. A helyi Kéthatár-tó Horgászegyesület elnöke, Kálmán Elek azt mondja, ezen felül két telepítés lesz még idén, a szövetség által keszegek kerülnek a tóba, míg saját bevételekből további öt mázsa ponttyal gyarapítják az állományt.

– A száz fős tagság ennyire ad lehetőséget, de úgy látjuk, hogy a szövetségi halasítással együtt elegendő ez a mennyiség – folytatta Kálmán Elek. – Azt is örömmel látjuk, hogy napijegyes horgászok is egyre többen érkeznek, az Őrségben pihenő turisták sorra fedezik fel maguknak a tavat.

Az egyesületi elnök szerint a Kéthatár-tó halállománya is változatos, az alaphalak – mint a ponty, kárász, keszeg és süllő – mellett itt a balin jelentheti a különlegességet, de egy hét évvel ezelőtti telepítésnek köszönhetően tíz kilogramm feletti amurok is bőven akadnak a vízben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában