Neuropathia

2017.09.27. 16:44

Korszerűen szűrik az idegkárosodást a kanizsai kórházban

Ünnepélyes keretek között nyitották meg a Zala Megyei Neuropathia Centrumot a Kanizsai Dorottya Kórházban.

Szabó Zsófia

Fotó: Szakony Attila

Egyre több embert érint a cukorbetegség, melynek egyik súlyos szövődménye a neuropatia, vagyis az idegkárosodás. Ennek kialakulása nagymértékben rontja a betegek életminőségét, élettartamát, emellett ez felelős a lábamputációk jelentős részéért is. A betegség gyors és megbízható diagnózisával, s a mielőbbi kezeléssel a súlyosabb következmények megelőzhetők.

 

A kórház belgyógyászatának földszintjén lévő Zala Megyei Neuropathia Központban modern eszközökkel, heti kétszer végeznek majd szűrővizsgálatokat.

A központ megnyitóján dr. Németh László, az intézmény orvosigazgatója kiemelte: a kórházban eddig is magas szinten végezték a diabéteszes betegek, illetve a más problémákból fakadóan idegkárosodással küzdő emberek ellátását. A centrum új, több millió forint értékű berendezése tovább segíti a terápiát, a diagnózist. Az eszközt egy cég, a Wörwag Pharma adományozta a kórháznak.

Fotós: Szakony Attila

Az országban tizennégy egészségügyi intézményben található Neuropathia Centrum. A kanizsai központ avatóján prof. dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke előadásában kiemelte: a cukorbetegség egyik szövődménye lehet az idegkárosodás is, ám a tünetek, ha már megjelennek, csak a csúcsát képezik a betegségnek. Mindez lehet a fájdalomérzet csökkenése, megszűnése és érzészavar az alsó végtagban.

– Nagyjából félmillió emberben állhat fenn neuropátia – fogalmazott dr. Kempler Péter. – A tüneteknél sokszor érszűkületre gondol az orvos, pedig gyakran idegkárosodásról van szó – összegezte.

dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma ügyvezetője, dr. Késmárki Nóra és dr. Németh László
Fotós: Szakony Attila

A központ feladatát dr. Késmárki Nóra ismertette. A centrum vezetője kiemelte: elsődleges feladatuk az, hogy a cukorbetegség szövődményeként kialakult idegkárosodást korán felismerjék, szűrjék, kezeljék. Eddig is végeztek ilyen vizsgálatokat, egyszerűbb eszközökkel. Immár pedig modernekkel, köztük azokkal a berendezéssekkel, melyet a Wörwag Pharma biztosított a kórháznak.

A cég ügyvezetője, dr. Kádár Éva jelezte: a négymillió forint értékű szenzoros készüléken túl diagnosztikai csomagot is adományoznak az intézménynek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában