Figyelem

2024.02.06. 14:02

Legyen otthon szén-monoxid-érzékelő!

Február ötödikén este szén-monoxid-mérgezés miatt lett rosszul egy ember Zalabérben. A zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók az eredeti állapotok visszaállítását követően méréseket végeztek, amelyek a fürdőszobában működő gázkazán közelében igazolták a mérgező gáz jelenlétét. A lakásban nem volt szén-monoxid-érzékelő. Tavaly novemberben abban az ingatlanban sem volt Gellénházán, ahol kísértetiesen hasonló jelenetek zajlottak le, viszont ott egy ember életét is vesztette.

Zaol.hu

Füstölgő kémények Zalaegerszegen.

Fotó: Pezzetta Umberto

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is azt kéri a lakosságtól, hogy fontolják meg egy életmentő CO-érzékelő beszerzését, hiszen a szén-monoxid az egész évben veszélyt jelent, a fűtési szezonban pedig különösen. A védekezés egy szén-monoxid-érzékelő beszerzésével indul. 

Az érzékelők idejekorán, hangos akusztikus jellel hívják fel a tulajdonosok figyelmét a problémára, akkor, amikor még akár a saját testi épségünk kockáztatása nélkül mi magunk is ki tudunk menekülni egy szén-monoxiddal érintett ingatlanból, vagy megkezdhetjük a szellőztetést. A tavalyi évben csaknem ötven helyszínre vonultak a zalai tűzoltók a mérgező gáz miatt, azonban ahol volt érzékelő, ott sem tragédia, sem komolyabb mérgezés nem történt. 

Köztudott, hogy 

  • a szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet.
  • a nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből akár közvetlenül is juthat a lakótérbe.
  • a nyílt égésterű és kéménybe nem kötött, valamint a nyílt égésterű és kéménybe kötött gázkészülékek működésük során a helyiség levegőjét használják.
  • e készülékek számára működésük időtartama alatt folyamatosan biztosítani kell az égéshez szükséges levegő utánpótlását, ami a modern, fokozott légzárású nyílászárók esetén csak megfelelően kiszámított méretű, le nem zárt szellőztetőfelülettel oldható meg. Erről azonban nagyon sokan megfeledkeznek, így sodorva veszélybe magukat!
  • nem elég csak szellőztetni, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba, ajtókba.
  • a szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni!
  • bármelyik készülékünk meghibásodhat, ha új, ha régi!
  • évente legalább egyszer, de ha szükségét érezzük, inkább többször vizsgáltassuk meg berendezéseinket szakemberrel!

Kiemelten érdemes figyelni arra is, hogy ezen készülékek rendelkeznek szavatossági idővel. Éppen ezért az is generálhat – téves – jelzést, hogy éppen merül az elem – erre kiemelten ügyelni kell, biztonsági szempontból is! Nagyon fontos, hogy a használati útmutatót mindig figyelmesen olvassuk el, hiszen így tudni fogjuk, mi a teendő akkor, amikor elérkezik a készülék szavatossági idejének lejárta! 

Baj esetén azonnal hívni kell a 112-es segélyhívó számot és kérni kell a tűzoltók segítségét! 

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság erősen ajánlja, hogy akinek még nincs, az szerezzen be ebből az életmentő készülékből – írja a katasztrófavédelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában