Mellőzhető a felelősségre vonás

2024.02.27. 07:54

Baleset: elütötte a kerékpárost – közvetítői eljárásról döntött az ügyészség

A büntetőeljáráshoz vezető baleset 2022. augusztus 30-án délelőtt háromnegyed tizenegy körül történt Nagykanizsán a Csengery úton.

Arany Gábor

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Egy 36 éves férfi az egyik Csengery úti ingatlan udvarából hajtott ki Opel Astra személygépkocsival a Csengery útra, közben keresztezte a gyalog- és kerékpárutat. Figyelmetlensége miatt azonban nem biztosított elsőbbséget a neki jobbról a kerékpárúton, elektromos rásegítéses biciklivel a Kisfaludy út irányából a Vécsey út felé tartó nőnek, és a személygépkocsi jobb elejével a kétkerekű bal oldalának ütközött. A kerékpáros a földre zuhant és súlyos sérüléseket szenvedett.
A megyei főügyészségi sajtószóvivő, dr. Jánky Judit által kiadott tájékoztató megfogalmazása szerint a baleset oka az volt, hogy az autót vezető férfi figyelmetlensége miatt  a parkolóból az úttestre felhajtásakor nem biztosított elsőbbséget a kerékpárúton szabályosan közlekedő kerékpárosnak, ezzel megszegte a KRESZ vonatkozó előírásait.
Figyelemmel a férfi büntetlen előéletére, kifogástalan közlekedési múltjára, a cselekmény gondatlan jellegére és az elkövetés körülményeire, valamint arra, hogy a balesetet a sofőr pillanatnyi figyelmetlensége okozta – a balesetben megsérült nő hozzájárulására is tekintettel – a Zalaegerszegi Járási Ügyészség lehetőséget látott a büntetőeljárás felfüggesztésére, amíg a felek közötti közvetítői eljárás lezárul. Az ebben létrehozandó megállapodás révén – mivel a bűncselekmény következményeinek jóvátétele várható és a további büntetőeljárás lefolytatása mellőzhető – a közúti baleset gondatlan okozásának vétségét elkövető férfi a megállapodásban foglaltak teljesítése esetén mentesülhet a büntetőjogi felelősség alól, fogalmazott a tájékoztató. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában