Felvette az előleget, aztán nem csinált semmit

2024.02.06. 08:02

Becsapta megbízóit a csődbe jutott építési vállalkozó

Előleget kért az elvégzendő munkákra az ügyfeleitől az építési vállalkozó, de ígéretét nem teljesítette, a pénzt nem fizette vissza.

Arany Gábor

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A történtek miatt büntetőeljárás indult, ebben nemrég született meg a vádirat, amelynek lényegét dr. Jánky Judit, a megyei főügyészség sajtószóvivője ismertette.
Eszerint a 45 éves, zalai kistelepülésen élő férfi építőipari vállalkozása 2021 júniusától nem tudta fizetni a cég ingatlana után a bérleti díjat, valamint az adót. Emiatt a kft.-vel szemben végrehajtási eljárások indultak. Az adóhatóság a tartozás behajtására a gazdasági társaság bankszámlájára pénzbeszedéseket bocsátott ki, és lefoglalta a társaság tulajdonában lévő tehergépjárművet.
Az építéssel, bontással, kivitelezéssel foglalkozó cég 2021. június végén már fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetbe került. Ennek ellenére a cégvezető 2021. szeptember 15-én egy cserszegtomaji férfi számára síremlék elkészítését ígérte meg, és a munkára egymillió forint előleget vett át tőle. Vállalását azonban nem teljesítette, és a pénzt sem fizette vissza. A cégvezető annak ellenére vállalta el a síremlék elkészítését, hogy elkészítésére saját és cége megrendült anyagi helyzete miatt nem volt reális lehetősége.
Pár hónappal később, 2021 decemberében  a cégvezető egy nagymányoki nőtől fogadott el megbízást kerítés építésére, amire 150 ezer forint előleget vett át anyagvásárlás címén. Ezt követően a munkákat nem kezdte meg, és az előleggel csak az ellene megindult nyomozás alatt számolt el.
A 45 éves férfi 2022 áprilisában hasonlóan csalárd szándékkal egy székesfehérvári férfival állapodott meg síremlék elkészítésére Nagymányok község temetőjében. A munka anyagköltségére 550 ezer forint előleget vett ét. Ez után azonban megbízója többszöri felszólítása ellenére sem látott munkához, és az átvett előleget sem fizette vissza.
A Keszthelyi Járási Ügyészség többrendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a cégvezetővel szemben, büntetésként végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására téve indítványt.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában