Többszázezer forint bírságra számíthatnak

2024.01.15. 10:00

Illegális fémkereskedők ellen indítottak eljárást a pénzügyőrök

A koncessziós hulladékgazdálkodási rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan módosult a szabályozás is.

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Altitude Drone

Rögtön az év elején többen lebuktak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei által végzett közúti ellenőrzéseken. A NAV Bevetési Igazgatóság közlése szerint az egyenruhások Polgáron állítottak meg olyan autókat, amelyek fémhulladékkal megrakodva tartottak a közeli fémkereskedő telephelyére. A sofőrök éppen háztartási hulladékokat akartak leadni, de az ellenőrzésekkor kiderült, hogy az elmúlt három évben már több tonna fémhulladéktól szabadultak meg ily módon. Az ellenőrzéskor az is kiderült, hogy a temérdek fémhulladék nem a saját háztartásukban keletkezett, hanem különféle munkákért kapták cserébe, majd haszonnal értékesítették tovább. A sikeresnek látszó „fémbiznisz” veszteséggel zárt, mivel az elkövetők többszázezer forint bírságra számíthatnak. A NAV munkatársai fémkereskedelmi törvénysértés miatt indítottak eljárást.

A hatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy a fémkereskedelmi szabályok szerint természetes személy saját ingatlanán legfeljebb három köbméter fémhulladékot tárolhat, ami egyértelműen az ingatlanához köthetően keletkezett. Kizárólag saját tulajdonú fémhulladék értékesíthető fémkereskedelmi engedély nélkül a fémkereskedő, illetve a koncesszori fémkereskedő részére.  A valamilyen ellenszolgáltatásért cserébe kapott fémhulladék megszerzése felvásárlásnak minősül.

A koncessziós hulladékgazdálkodási rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan módosult a fémkereskedelmi szabályozás is.  Eszerint 2023. július 1-jétől a természetes személyek vegyesen és elkülönítetten gyűjtött települési hulladék részét képező fémhulladékai _ háztartási fémhulladékok_, valamint a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékek fémhulladékai (például fém italdobozok, aludobozok, flakonok, fém csomagolási hulladékok, elem, akkumulátor hulladékok stb.) kizárólag koncesszori fémkereskedő vagy hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet végző koncesszori alvállalkozó részére adható át! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában