Nemcsak az emberek biztonságát szolgálják

2024.01.17. 15:30

Bajba jutott állatokon segítettek a lánglovagok

A tüzek, műszaki mentések mellett 2023-ban többször hívták őket kútba esett macskához, birkához, kutyához.

Arany Gábor

Nyolc méter mély kútból mentették ki a bárányt

Fotó: Lenti HTP

A katasztrófavédelmi igazgatóság által összeállított visszatekintés 2023 emlékezetes mentéseit veszi sorba.

Január 10-én családi ház udvarán lévő kiszáradt, tíz méter mély kútba esett macska Zalakaroson, a Fő úton. A város hivatásos tűzoltói kötél segítségével épségben felszínre hozták a bajba jutott négylábút.

Február 1-én használaton kívüli, nyolc méter mély kútba esett birka Csákányban, a Fő utcán. A zalakarosi hivatásos tűzoltók kihúzós létra segítségével kimentették az állatot.

Február 25-én a Hévízi-tó levezető csatornájában rekedt két kutya. A fürdővárosba riasztott keszthelyi hivatásos tűzoltók dugólétra és kötél segítségével kimentették a bajba jutott ebeket.

Május 2-án kora reggel őz szorult kerítésbe Nagykanizsán, a Garay utcában. A város hivatásos tűzoltói kiszabadították a pórul járt állatot, majd a közeli erdő szélén elengedték.

Május 3-án ló esett a vízóraaknába Vindornyaszőlősön, az Aranysor úton. Az akna vízzel telítődött, ezért a riasztott keszthelyi hivatásos tűzoltók előbb szivattyúval eltávolították a vizet, majd a helyszínre hívott erőgép segítségével kiemelték a bajba jutott állatot.

Május 13-án kerítés rácsaiba szorult őz Zalaegerszegen, a Gasparich Márk utcában. A város hivatásos tűzoltói kiszabadították a bajba jutott állatot, ami szabadulása után sértetlenül elhagyta a helyszínt.  

Június 2-án kora este villanyoszlopra tekeredett damilon lógott gólyához hívtak segítséget Lentiben, a Sugár úton. A város hivatásos tűzoltói a sérült madarat levették a villanyoszlopról, majd a tűzoltóságra vitték, ahol átadták a természetvédelmi őröknek, akik ellátták. Ezt követően az állatot a lenti laktanya területéről szabadon engedték.

Július 25-én kutya esett nyolc méter mély kútba Bajánsenyén, a Kossuth utcában. A lenti hivatásos, valamint az őriszentpéteri önkéntes tűzoltók mentőkötél segítségével kiemelték az állatot, majd átadták a gazdájának.

Augusztus 14-én családi ház udvarán lévő nyolc méter mély kútba esett egy bárány Kerkafalván, a Rákóczi utcában. A lenti hivatásos tűzoltók dugólétrán leereszkedve és kötél segítségével épségben hozták felszínre az állatot.

Augusztus 19-én két kiskutyát hajított valaki a szepetneki horgásztóba. A helyszínre a helyi önkéntes tűzoltók vonultak, akik mindkét kölyköt kimentették a vízből, majd átadták az időközben kiérkező gyepmesternek. Még ugyanezen a napon macska esett egy kútba Nagyradán, a Zrínyi Miklós utcában. A zalakarosi hivatásos tűzoltók mentették ki a kútból az állatot, amely sértetlenül megúszta a balesetet.

Október 7-én egy épület negyedik emeleti, beltéri rácsai közé szorult egy macska Nagykanizsán, a Szekeres József utcában. A város hivatásos tűzoltói dugólétra és erővágó segítségével kiszabadították fogságából a cirmost.

Október 30-án délután nyolc darab kiskutyát dobtak egy 15 méter mély kútba Sávolyon, a Kossuth utcában. A szőkedencsi önkéntes tűzoltók kihúzós létrával és kötéllel mentették ki az állatokat.

November 6-án  macska szorult a vízelvezető árokba Zalaegerszegen, a Karácsony Sándor utcában. A város hivatásos tűzoltói az árok rácsát felemelték, így az állat szabadon távozott átmeneti fogságából.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában