Közokirat-hamisítás a vád

2023.12.04. 08:01

Svájcban bevont jogosítványa helyett itthon másikat kért

Jogellenesen akart még egy vezetői engedélyhez jutni

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: ungvar

A tette miatt vádlottá lett 36 éves nagykapornaki férfi azonban arra nem számított, hogy a külföldi hatóság a magyar dokumentumot megküldi a Belügyminisztériumnak, ily módon kiderül a csalárdság. Az ügyben büntetőeljárás indult, amelyről dr. Jánky Judit, a megyei főügyészség sajtószóvivője adott ki tájékoztatást. E szerint a történet főszereplője, egy  36 éves nagykapornaki férfi kérelmezte az illetékes svájci hatóságnál, hogy magyar vezetői engedélyét svájcira cseréljék ki. Ez alapján a magyar okiratot 2023. január 27-én bevonták Svájcban, és elpostázták a magyar Belügyminisztérium részére. A férfi azonban már ezt megelőzően a magyar hatóságokkal elektronikus ügyintézésben azt közölte, hogy vezetői engedélyét elveszítette, és kérte annak pótlását. Bejelentése alapján 2023. január 24-én az új vezetői engedélyét kiállították és elpostázták részére. A férfi ezzel megszegte a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló kormányrendelet, miszerint az engedély jogosítottja egyidejűleg csak egy vezetői engedéllyel rendelkezhet. 

A nagykapornaki férfi valótlan tartalmú bejelentésével közreműködött abban, hogy a magyar vezetői engedélye elveszítésével kapcsolatosan a Belügyminisztérium Közlekedési
Igazgatási és Nyilvántartási Főosztály által vezetett közhiteles engedély-nyilvántartásba valótlan bejegyzés kerüljön. Erre tekintettel a Zalaegerszegi Járási Ügyészség a férfivel szemben közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában