Egytől egyig gyenge minőségű hamisítványok voltak

2023.12.06. 09:05

Lebukott a távol-keleti árus

Sok száz illegális portékát találtak a pénzügyőrök egy piaci ellenőrzésen.

Arany Gábor

Sok száz hamis holmi került elő

Fotó: NAV

Hétköznapi standnak látszott annak a piaci árusnak a pavilonja, akit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei a nyíregyházai vásárban füleltek le. A legális áruk között megközelítőleg kilencszáz hamis világmárkájú terméket rejtegettek. A NAV Bevetési Igazgatóság közlése szerint a pénzügyőrök a piac portékáit nézték végig, amikor egy távol-keleti árus standjára felfigyeltek. A pulton kiterített, beárazott termékek csupán "fedőáruk" voltak, mert az asztal mögött és alatt közel kilencszáz pár „feketecipőt” bújtattak. Adidas és Nike feliratú sportcipőket, gyermek lábbeliket, papucsokat, valamint bakancsokat találtak a pénzügyőrök. A világmárkák jogosulti képviselői is megvizsgálták a kínálatot, majd megállapították, hogy azok egytől egyig gyenge minőségű hamisítványok, amiket a védjegyek tulajdonosainak engedélye nélkül hoztak forgalomba.

A pénzügyőrök az összesen 862 pár hamis lábbelit lefoglalták, és iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmény miatt eljárást indítottak.  

A hatóság arra figyelmeztet, hogy az ünnepek közeledtével egyre többször bukkannak fel hamis áruk a piacon. A testünkkel közvetlenül kapcsolatba kerülő anyagok (ruházati cikkek, lábbelik, mosószer, sminktermékek, parfümök) akár veszélyes összetevőket is tartalmazhatnak. A hamis termékek kiszűrése a piacról azért is fontos, mert azok nemcsak a gazdaság szereplőinek okoznak jelentős károkat, hanem a vásárlókra nézve egészségügyi és minőségi kockázatot is jelentenek.

Csak látszólag volt Adidas
Fotó: NAV

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában