A nyolchetes ebek állatvédő egyesülethez kerültek

2023.11.07. 10:44

Kölyökkutyákat és zárjegy nélküli cigarettát csempészett

Arany Gábor

A kölyökkutyáknak se oltásuk, se chipjük, se okmányaik nem voltak

Fotó: NAV

Kölyökkutyákat és zárjegy nélküli cigarettát csempészett az a román férfi, akinek a furgonját a pénzügyőrök az M1-es autópályáról terelték ki ellenőrzésre az ácsi pihenőhelynél. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Igazgatósága közlése szerint Romániából Németországba tartott az autó, aminek rakterében az adózatlan cigarettán túl bichonjellegű kölyökkutyákat is találtak a járőrök. Mint kiderült, a platón 230 doboz magyar zárjegy nélküli cigaretta lapult, ráadásul a dobozok és bőröndök alatt négy, alig 8 hetes, hófehér szőrgombóc mocorgott. A sofőrnek az állatokhoz nem voltak érvényes okmányai, és azt állította, az elrejtett cigarettáról semmit nem tud. A NAV munkatársai értesítették a kormányhivatal hatósági állatorvosát, aki megállapította, hogy a kölyökállatoknak nincs oltásuk, chipjük és állatútlevelük sem, így okmány hiányában, valamint fiatal koruk miatt nem szállíthatók; az ebek állatvédő egyesülethez kerültek. A pénzügyőrök az adózatlan füstölnivalót lefoglalták és jövedéki törvénysértés miatt eljárást indítottak.

A közlemény kitér rá, a NAV tevékenysége több ponton is kapcsolódik az állatvédelemhez, 2022-ben 150.-ként írta alá az Állatvédelmi Kódexet. A NAV Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nyugat-Magyarországon 2023-ban 49 kölyökkutya illegális kereskedelmét hiúsították meg. Az elmúlt évben lovat, fenyőrigót, tengelic madarat és macskákat is találtak már szolgálat közben a járőreik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában