Sokat tehetünk a károk elkerüléséért

2023.11.05. 08:38

Figyeljük az előrejelzést! – A zivatar veszélyeire hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem

Vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint zivatar miatt elsőfokú riasztás lesz érvényben Zalára. Szombaton nyugodtabb időre készülhetünk, ugyanakkor a hét utolsó napja, majd a következő hét is csapadékosnak ígérkezik. Készüljünk fel időben az esőre, de a szélre is, kis odafigyeléssel ugyanis sokat tehetünk a károk elkerüléséért – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Zaol.hu

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Az első és legfontosabb dolog, hogy tartsuk tisztán az ingatlanunk előtt vízelvezető árkokat! Ezzel ugyanis sokat tehetünk a biztonság érdekében. A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztán tartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása – a lakóingatlan előtti szakaszra terjedően – a tényleges használó kötelessége.

A járműbehajtók átereszeinek építése, karbantartása minden esetben ugyancsak az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége. Nem elegendő azonban az árkok rendszeres kaszálása, szükséges az így keletkező fűmaradványok és a hordalék folyamatos eltávolítása is, az átereszek tisztításával együtt! Kevesen tudják, de ez szintén az adott ingatlan tulajdonosának feladata! A gyomirtó használatát kerülni kell, mert az ilyen szerekkel kezelt területen - növényzet hiányában – a föld fellazul, és a nagy esőzés következtében sártengerré átalakulva eltömíti az árkokat, átfolyókat.

Ha erős szél várható, zárjuk be a felügyelet nélküli helyiségek nyílászáróit, tegyük biztonságos helyre, vagy rögzítsük a kertben, illetőleg az erkélyen található tárgyakat, hogy a szél azokban, vagy azokat felkapva ne okozzon kárt! Egy a viharos szélben elszabadult tárgy súlyos személyi sérülést is okozhat! Ilyen esetben pedig lehetőség szerint soha ne parkoljunk fa alá, hiszen ezzel veszélyeztetjük járművünket! 

Nagyon fontos a tájékozódás!

Éppen ezért kérjük, hogy töltsék le a katasztrófavédelem ingyenes applikációját, a VÉSZ-t! Itt ugyanis folyamatosan elérhetően a legfrissebb időjárási előrejelzések, riasztások! 

Baj esetén pedig a 112-es segélyhívó számon kérhetjük a tűzoltók segítségét! – áll a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában