"Családi" vállalkozásban működött a banda

2023.10.19. 08:40

Csalárd ingatlanhirdetésekkel jutottak 75 millió forinthoz

Öt személy ellen emeltek vádat.

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Audio und werbung

Valótlan ingatlanhirdetésekkel 38 vevőtől 75 millió forintot csalt ki a családi vállalkozásban működtetett öttagú banda. 
A nemrég vádemelésig jutott büntetőeljárásról dr. Jánky Judit, a megyei főügyészség sajtószóvivője adott ki tájékoztatót. 
E szerint az ügy elsőrendű vádlottja, egy 60 év körüli budapesti nő – aki korábban ingatlanok értékesítésével foglalkozott - 2018-ban elhatározta, hogy az ország területére kiterjedően valótlan tartalmú ingatlanhirdetéseket felhasználva jut bevételhez.

A módszer lényege szerint a nő ingatlanértékesítéssel, -közvetítésével foglalkozó cégek nevében tett közzé az interneten rendkívül kedvező áron lakásokat eladásra. A hirdetésekre jelentkezőket az erre a célra bérelt irodahelyiségben fogadta a nő, és megtévesztve őket előleg, megbízási díj címén különböző összegek befizetését kérte tőlük.

A hirdetésekben feltüntetett kedvező vételárral az volt a célja, hogy minél több vevő jelentkezzen, ami növelte a bevételét. A nő a leányát, vejét és két korábbi munkatársnőjét is bevonta a csalásba.  Együtt vettek részt a megtévesztésben, az ingatlanok értékesítése, tulajdonjogának megszerzése kapcsán jelentkező feladatok ellátásában. A hirdetésre jelentkezőket úgy tájékoztatták, hogy nagy összegű adóssággal terheltek az ingatlanok. Ezeket a tulajdonosoktól oly módon lehet megvásárolni, ha a vételár 10 százalékát, de legalább milliós nagyságrendű összeget befizetnek. Ekkor elindul az eljárás, amelynek eredményeként a hitelező bank követelését megfizetik, és akkor az ingatlan már közvetlenül a tulajdonostól vehető meg. A megbízási szerződésekben a hirdetésre jelentkezők által előre kifizetett összeget előlegként, jutalékként, megbízási díjként szerepeltették.

A csalók olyan gazdasági társaságok nevében tevékenykedtek, amelyek képviselőinek nem volt tudomása arról, hogy a cégüket bűncselekményekhez használják fel.

A megbízási szerződések időtartama jellemzően egy évre szólt, így a leendő vevők a befizetést követően a cégeket ezen idő alatt  rendszerint nem keresték. Ezt követően azonban azzal szembesültek, hogy a megbízott cég sem személyesen, sem telefonon, sem elektronikus úton nem elérhető, az általuk korábban megvételre kiválasztott ingatlanhoz nem jutottak hozzá, a befizetett pénzt sem kapták vissza.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség az összesen 38 sértettet megtévesztő, nekik összesen 75 millió forint kárt okozó öt vádlottal szemben többszörösen minősülő csalás bűntette miatt emelt vádat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában