Büntetőeljárás indult a gazda ellen

2023.10.20. 08:12

A kiszabadult kutya okozott balesetet

Fának ütközött a személyautó, a sofőr súlyosan megsérült.

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Audio und werbung

A telepről kiszabadult kutya gazdája a felelős azért balesetért, ami 2022. június 22-én délután következett be. A történtek miatt büntetőeljárás indult, melyről dr. Jánky Judot, a megyei főügyészség sajtószóvivője adott ki tájékoztatást. E szerint egy 20 éves nagykanizsai férfi a lakóhelyéhez közeli kistelepülésen működtette vállalkozását. A cég telephelyén, 170 cm magas kerítéssel körülvett területen 2022 júniusától tartotta és gondozott a férfi egy nagy testű, fekete, hosszú szőrű, keverék kutyát. Az inkriminált napon délután öt óra előtt nem sokkal a kutya ismeretlen módon kijutott a telep bekerített területéről, és kiszökött a telephez bevezető mellékútra, ahol éppen két személygépkocsi közlekedett. Az egyik autó sofőrje észlelte, hogy a nagy testű kutya fut ki a mellékútra, ennek hatására a jobb oldali forgalmi sávon belül, kissé balra kormányozva elhaladt a kutya mellett, azonban az őt éppen előző másik autóst ez a manőver megzavarta, melynek következtében letért a bal oldali útpadkára, majd az úttest bal oldala melletti füves területen haladva fának ütközve állt meg. A sofőr 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.
A baleset oka az volt, hogy az úttestre kifutó, nagy testű kutya tulajdonosa nem gondoskodott arról, hogy az eb a telepről ne juthasson ki a mellékútra, s ott ne okozzon veszélyhelyzetet a mellékúton közlekedő járművek vezetői számára, ezzel megszegte a KRESZ előírásait.
A Zalaegerszegi Járási Ügyészség a kutya gazdájával szemben a gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt indított eljárást az elkövető és a sértett közti megállapodás létrejöttét célzó  közvetítés (mediáció) lefolytatása céljából 6 hónapra felfüggesztette. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában