Első a személyek mentése

2023.08.15. 13:51

Vízi túrázás, így kerülhetjük el a tragédiákat

Viseljenek mindig mentőmellényt!

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: STEKLO

Zala vármegyében rengeteg lehetőség van a vízi túrázásra, csónakázásra. A Balaton, a Kis-Balaton, és számos nagyobb tó mellett a sebes folyású Mura folyó is várja az evezésre vágyókat. A forró nyári időben nincs is jobb, mint a vízparton hűsölni, vagy egy izgalmas vízi kalandra indulni, ennek azonban vannak veszélyei, erre figyelmeztet katasztrófavédelmi igazgatóság. 

 Minden évben több tucat ember fullad vízbe, vagy szenved súlyos sérüléseket vízi balesetekben. Ezeknek a tragédiáknak a nagy része megelőzhető lenne, ha betartanánk az alapvető biztonsági szabályokat. A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezért arra kéri a vízi túrázni indulókat, hogy figyeljenek oda néhány fontos szabályra. Csak tapasztalt, az adott szakaszt jól ismerő túravezetővel induljanak útnak! A vízi útvonalak sokszor változnak az időjárás és az árhullámok hatására, a tapasztalt túravezető tudja, hogy hol vannak veszélyes szakaszok, akadályok, vagy erős sodrások. Viseljenek mindig mentőmellényt! Még az úszni jól tudók is könnyen bajba kerülhetnek, ha felborulnak a csónakban. A mentőmellény segít abban, hogy ne merüljenek el a víz alatt, és könnyebben kimenthessék őket. Tudják mindig, hogy merre járnak! A kenuban ülők igyekezzenek folyamatosan a parti tárgyakhoz viszonyítani a helyzetüket _ épületek, hidak, folyami kilométerek, vízi műtárgyak. Ha bajba kerülnek, így könnyebben tudják megmondani, hogy hol vannak.  Túra közben a túlzott alkoholfogyasztás végzetes lehet. Az alkohol befolyásolja az ítélőképességet, a reakcióidőt és az egyensúlyérzéket. Ne kockáztassák az életüket egy pár pohár sörért!  Maradjanak együtt csoportban! Csoportos túra esetén fontos, hogy ne szakadjanak el egymástól. Ha valaki bajba kerül, így hamarabb segíthetnek neki. Tartsák be a túravezető utasításait, és ne maradjanak el a csoporttól! Ha lehetséges, úgy osszák el magukat a kenuban, hogy legalább egy tapasztalt vízi túrázó üljön minden járműben. Ő tudja, hogyan kell irányítani a kenut, és mit kell tenni, ha borulnak. A kenuban ülők nagyon vigyázzanak arra, hogy ne kapaszkodjanak bele fába, ágba a sodorvonalban, mert könnyen felborulhatnak. Ha látják, hogy egy faág vagy más akadály közeledik, igyekezzenek elkerülni azt. Csomagoljanak vízhatlan tartókba! A kenuban vagy más vízi járműben elhelyezett csomagokat érdemes olyan vízhatlan tartókba tenni, amik úsznak a vízen. Így nem vesznek el értékes holmik, ha borulnak. 

Ha mégis borulnak, vagy menteni szeretnék társaikat, akkor tartsák be az alábbiakat: első a személyek mentése! A vízen borulás esetén a legfontosabb, hogy kimentsék a vízbe jutottakat. Ne próbálják beemelni őket a kenuba, mert attól a jármű könnyen felborulhat. Inkább vontassák őket a partra. Ne próbálkozzanak a sodrásban a kenu megállításával! Mentésnél soha ne próbálkozzanak a sodrásban a kenu megállításával, mert így csak tovább sodródnak. Igyekezzenek a parthoz közel megállítani a kenut, és ott kiszállni belőle.

Ha mindenki biztonságban van, csak akkor fogjanak neki a tárgyak mentésének! Ha már mindenkit kimentettek a vízből, akkor foglalkozzanak a csomagokkal és az értékekkel. De ne feledjék, hogy ezek pótolhatók, az emberi élet nem.  Ha önerőből nem tudják megoldani a mentést, hívjanak segítséget! Ha olyan súlyos a helyzet, hogy nem tudják maguk megoldani a mentést, akkor mielőbb hívjanak segítséget a 112-es számon.

A jelzésnél az alábbi információkra van szükség a gyors segítségnyújtáshoz: 

1. Mikor és hol szálltak vízre?

2. Hol történt a borulás? (parti tereptárgyak, épületek, hidak, folyami kilométerek, vízi műtárgyak megadásával)

3. Hányan vannak veszélyben?

4. A jelző személy telefonszáma

Reméljük, hogy ezekkel a tanácsokkal segítettünk abban, hogy biztonságosan és élvezetesen töltsék el az időt Zala vármegyében. Vigyázzanak magukra és egymásra!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában