Szent Flórián napján

2023.05.08. 07:00

Zalai tűzoltókat is elismerésben részesítettek

A hivatásos katasztrófavédelem minden évben ünnepélyes állománygyűlésen emlékezik meg Szent Flórián, a tüzes mesterségek védőszentjének napjáról. Az idén is többen vehettek át elismerést a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság május 3-i, központi tűzoltónapi ünnepségén, írta honlapján a megyei igazgatóság.

Zalai Hírlap

Forrás: Illusztráció / ZH-Archívum

A rendezvényen ünnepi beszédet Sándor László tűzoltó alezredes, tűzoltósági főosztályvezető mondott, amelyet Szent Flórián imájával kezdett. Köszöntőjében ezután felidézte a mai Ausztria területén született, tehetséges katonának bizonyuló római légiós életét és halálát. Szólt arról a momentumról is, amely után megszületett a legenda az általa vezetett erődben kitört tűzvészről, annak megfékezéséről. „Katonái, akik közül többeket a legszörnyűbb tűzhaláltól mentett meg, Flórián emberfeletti, isteni erejének tulajdonították a tűz eloltását, s hírét szájról szájra adva megszületett a Flórián-legenda, melynek leglényegesebb eleme, hogy Flórián pusztán hite erejével, az imádság erejével képes volt megfékezni a tüzet.” – mondta az alezredes. Sándor László beszélt arról is, hogy Flóriánt nyíltan megvallott kereszténységéért fogták és ítélték el, majd 304. május 4-én egy kővel a nyakában az Enns folyóba dobták. Az alezredes beszédében úgy fogalmazott, a tűzoltók segítségnyújtásból, szolidaritásból, összefogásból, bátorságból és önzetlenségből mutatnak példát.  

Elismeréseket is átadtak az ünnepségen. A Tűzoltóság Napja alkalmából dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójának javaslatára dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere soron kívül előléptette tűzoltó őrnaggyá Gömbös Norbert tűzoltó századost, a Zalaegerszegi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokát, továbbá tűzoltósági tanácsosi címet adományozott Dombi Tibor tűzoltó főtörzsőrmesternek, a Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltójának.

A főigazgató a Tűzoltóság Napja alkalmából a szolgálati feladatok kiemelkedő teljesítéséért soron kívül előléptette tűzoltó őrnaggyá Bíró Zsolt tűzoltó századost, a Keszthelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokát, továbbá tűzoltó törzsőrmesterré Szigeti Balázs tűzoltó őrmestert, a Lenti Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság különlegesszer kezelőjét.

A főigazgató a beosztásában hosszú időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréseként dicséretben és jutalomban részesítette Devecz Ritát, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyintézőjét, továbbá a katasztrófavédelem területén önkéntesen végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként a Katasztrófavédelem Önkéntes Támogatásáért Emlékérmet adományozott Varga Jánosnak, a Laky Demeter Premontrei Általános Iskola tanárának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában