Katasztrófavédelem

2023.05.25. 18:30

Társasházi tűzvédelmi tanácsok

A nemrég bekövetkezett páterdombi társasházi tűz után a katasztrófavédelmi igazgatóság fontosnak tartotta összegyűjteni azokat a tudnivalókat, amelyek segítenek a baj megelőzésében. Ennek első réstét már közöltük, íme a folytatás, amiben a berendezések, gyúlékony anyagok és egyéb, tűzveszélyes eszközök tárolására vonatkozó szabályokat tekintették át.

Arany Gábor

A lakók berendezési tárgyakat halmoztak fel egy Jókai utcai társasház alagsorában, s ezek elektromos hiba miatt kaptak lángra

Forrás: ZH-Archívum

A társasházak egyik jellemzője, hogy kis területen sokan élnek, és általában a rendelkezésre álló teret teljes mértékben kihasználják. Ha valamely berendezési tárgy vagy eszköz feleslegessé válik, a tárolása szinte mindig gondot okoz. A többemeletes épületekben különösen fontos, hogy a közösen használt helyiségekben semmilyen éghető anyagot ne tároljanak.

A különböző tárgyak felhalmozása növeli a lakástűz kockázatát. Legyen szó akár a szobákban tárolt éghető anyagokról vagy elektronikai berendezésekről, ezek mind veszélyforrásnak számítanak. Egyre gyakoribb az is, hogy a már semmire nem használt holmikat, tehát a hulladékot nem dobják ki a lakásból, amitől tűz esetén lángtengerré válik az otthon vagy akár a társasház.

Nagyon fontos, hogy a társasházak alagsorában, padlásán se halmozzunk fel használaton kívüli bútorokat, kartondobozokat és egyéb, éghető tárgyakat. Ha a padlástérbe kerül éghető holmi, ne tegyük a tetőszerkezet közelébe, a teret ne zárjuk le, mert ezeket a tűzoltóknak akadálytalanul el kell érniük.

Zalaegerszegen nem is olyan régen történt a Jókai utcában tűz, ahol a lakók berendezési tárgyakat halmoztak fel az alagsorban, ezek elektromos hiba miatt lángra kaptak. A kiérkező tűzoltók kilenc embert és két kutyát mentettek ki épségben a társasházból.

A lépcsőházakban elhelyezett tárgyak nemcsak tűzveszélyesek, de az oltást is nehezítik, akadályozzák. Az elmúlt években bekövetkezett társasházi lakástüzek intő jelek lehetnek mindenki számára, és rávilágíthatnak arra, minden esetben tartsák be a tűzvédelmi szabályokat!

Az erkélyen helytelenül tárolt, akár öngyulladásra hajlamos, az időjárásnak kitett anyagok lakástüzet is okozhatnak. Mint ahogy az elektromos berendezéseket sem célszerű itt tartani, mert a nedves környezetben ki vannak téve a gyorsabb meghibásodásnak, így a gyulladásnak is. Ha az erkélyen működtetünk elektromos berendezést, győződjünk meg annak biztonságos elhelyezéséről, ügyeljünk, hogy kábelei ne legyenek töredezettek.

Társasházi, nyolcadik emeleti lakás erkélyén csaptak fel a lángok 2019 júniusában, amikor az elpöccintett cigaretta okozott tüzet. Az erkélyen tárolt anyagok lángba borították a szobát is. Másfél évtizede, szilveszterkor petárda gyújtotta meg az erkélyen tárolt anyagokat Zalaegerszegen, a Berzsenyi úton, míg néhány évvel korábban egy Balatoni úti tízemeletes épület második emeleti erkélyén a kihajított cigaretta gyújtotta meg a nyitva felejtett, már beszáradt festéket.

Rendkívül tűzveszélyes a szemét felhalmozása is. Elég egy apró szikra, égve hagyott rezsó, otthoni dohányzás, eldőlő gyertya, vagy elektromos meghibásodás, és a felhalmozott hulladék lángtengerré változik. Ebben az évben a Rákóczi úton történt egy lakástűz, ahol a huszonegy négyzetméteres lakásban közel harminc köbméternyi szemetet halmozott fel a lakó. Az oltást ez nagyban nehezítette, a lakót ugyan kihozták, de ez csak annak volt köszönhető, hogy a tűzoltólaktanya közel volt a lakáshoz..

Persze az sem megoldás, ha az összegyűjtött, nem használt dolgokat a társasház alagsorában, padlásán, vagy a folyosóján tároljuk.

Mindezek mellett erősen ajánlott a füstérzékelők beszerelése, akár még a közös tárolókba is. Ezek időben jelzik a bajt. Ezen kívül érdemes beszerezni otthonra porral vagy habbal oltó készüléket, ajánlott a tűzoltóspray beszerzése is, zárul a figyelmeztetések sora. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában