Segítséget nyújtott egy vállalkozó ismerőse csalárd tetteihez

2023.04.28. 11:38

Különösen nagy kárt okozó csalás miatt emeltek vádat a keszthelyi férfi ellen

Üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette miatt indítványozta az ügyészség annak a 41 éves büntetett előéletű, keszthelyi férfinak a letartóztatását, aki jogtalan haszon reményében segítséget nyújtott egy vállalkozó ismerőse csalárd tetteihez.

Arany Gábor

Forrás: Illusztráció

A főügyészség helyettes sajtószóvője, dr. Jánky Judit közlése szerint a vállalkozó 2022 januárjában 71 millió forintot csalt ki egy üzlettársától, arra hivatkozva, hogy vasanyagot tud beszerezni kedvező áron Szlovákiából, azonban az áru beszerzésére valójában sem módja, sem lehetősége nem volt. A megtévesztés része volt az is, hogy a vállalkozó szállítóként olyan szlovák céget jelölt meg, aminek korábbi tulajdonosa elhunyt, az összekötőként megjelölt személy pedig nem is létezik. A vállalkozó üzleti ajánlatában bízva, a vasanyagot megrendelő cég 71 millió forintot utalt a csaló bankszámlájára, aki azt készpénzben felvette és elköltötte, a megrendelőnek pedig azt hazudta, hogy 2022. március 28-án Szlovákiában a teljes összeget átadta az összekötőként megjelölt személynek. A letartóztatandó férfi azzal nyújtott segítséget a csaláshoz, hogy aláírásával igazolta a szlovák cég részére történt pénzátadásáról szóló elismervényt.

Egy másik esetben, 2022  januárjában a férfi ugyanennek a vállalkozó ismerősének abban nyújtott segítséget, hogy közös megállapodásuk alapján kiadta magát egy népszerű üdítőital reklámcég képviselőjének, annak érdekében, hogy másik vállalkozót megtévesszenek, aki a gyanúsított személyére tekintettel közel 2 millió forintot adott át, hogy az általa forgalmazott termék kiemelt reklámmal  kerüljön széles körben értékesítésre. Az ügylet az elkövetők szándéka szerint nem jött létre,  az átvett készpénzt elköltötték.
A gyanúsított további segítséget nyújtott vállalkozó ismerősének egy hévízi lakos megtévesztése kapcsán, aki Németországból Audi típusú személygépkocsi megvásárlására a vállalkozónak 5,5 millió forintot adott át, de a gépjármű behozatalára sem módja, sem lehetősége nem volt. A megtévesztés része volt, hogy a gyanúsított hamis átutalási bizonylatot készített és adott a megrendelő részére, mely valótlanul azt igazolta, hogy a  pénzét Németországba elutalták.  

A letartóztatási indítvány szerint a két férfi felkeresett több Keszthely környéki személyt, arra hivatkozva, hogy napelemes rendszerek telepítésével foglalkoznak és erre a célra két megrendelőtől  vettek át 1 millió forint körüli előleget, de vállalásukat eredeti csalárd szándékuknak megfelelően nem teljesítették és a pénzt is elköltötték.  

Az üzletszerűen, különösen nagy értékre elkövetett csalás bűntettének elkövetőjét a nyomozó hatóság még nem tudta kihallgatni, mert jelenleg külföldön tartózkodik, a bűnsegédként közreműködő férfi letartóztatását viszont az ügyészség a szökés, elrejtőzés veszélyére, a bizonyítási eljárás megnehezítésének, illetve a bűnismétlés veszélyére tekintettel indítványozta. Az ügyészi indítványról a Zalaegerszegi Járásbíróság nyomozási bírája április 28-án dönt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában