Maradandó fogyatékosságot szenvedett

2023.03.07. 09:59

Rádőlt a négytonnás betonfal a dolgozóra, ítélet született az ügyben

Munka közbeni figyelmetlenség okozott maradandó fogyatékosságot a dolgozónak, a munkaadót a bíróság jogerős büntetővégzéssel ítélte 1 év fogházbüntetésre, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette és 2 évre eltiltotta attól, hogy mélyépítéssel foglalkozó gazdálkodó szervezet általános vezetését ellátó szerv tagja vagy egyszemélyi vezetője legyen.

Arany Gábor

Forrás: Illusztráció / Pexels

A baleset 2021. augusztus 16-án az Újudvaron, a Kámáncspuszta 21. számú ingatlan előtt következett be. Itt az esőzések által megrongált vízelvezetést és ennek részeként az alámosott hidat javította alkalmazottjával egy 41 éves galamboki férfi, mint cége ügyvezetője és a munka irányítója. A műveletek első fázisában eltávolították a földet a megerősíteni tervezett beton támfal előtt, ezt követően cigarettaszünetet tartottak. A falnak háttal álltak, amikor a 30 cm vastag, 150 cm széles és 400 cm hosszú, négytonnás tömegű betonfal az addig támasztékot adó föld eltávolítása miatt hirtelen eldőlt és maga alá temette az alkalmazottat, míg a kicsit messzebb álló főnöke nem sebesült meg. Az elszenvedett sérülések a dolgozónak maradandó, 50 százalékos össz-szervezeti egészségkárosodást, testi fogyatékosságot eredményeztek. A balesetet az okozta, hogy a munkavezető nem gondoskodott a beton támfal biztonságos rögzítéséről a műveletek megkezdése előtt.

Az egerszegi törvényszék közlése szerint Nagykanizsai Járásbíróság tárgyalás mellőzésével döntött az ügyben és hozott jogerős ítéletet büntetővégzésben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában