Rengeteg a kár

2023.02.05. 14:27

Murakeresztúron tetőt bontott a szél

Nagykanizsát és környékét sem kímélte az orkán erejű szél szombaton.

Benedek Bálint

Murakeresztúron a viharos szél megbontotta a művelődési ház tetőhéjazatát, amit az önkéntes tűzoltók készítenek elő a ideieglenes helyrehozáshoz vasárnap

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az utak mellett, a házak közelében gyakorta lehetett kidőlt fákat látni, de szerencsére emberéletet nem veszélyeztettek. Károk keletkeztek a kanizsai Sétakertben, a Csónakázó-tónál. Tótszentmártonban a templom udvarán egy, az 1700-as években ültetett hársfát hasított szét a szél. Letenyén és Zalakaroson hosszú órákon keresztül szünetelt az áramellátás. A határ menti város több utcájában még vasárnap délelőtt is dolgozott az áramszolgáltató a hibák elhárításán. Farkas Szilárd polgármester tájékoztatása szerint a Söjtör-Letenye gerincvonalon történt a hiba.

Mind közül a legnagyobb kár Murakeresztúron keletkezett, ahol a 2010-ben teljes felújításon átesett művelődési ház tetejéről szombaton délelőtt szakította le a lemezfedés 80 százalékát a viharos szél. Vasárnap aztán széleskörű közösségi összefogásból helyi bádogos vállalkozók, az önkéntes tűzoltók és civilek próbálnak segíteni a kárenyhítésen. A helyszínen Polgár Róbert polgármester elmondta: mivel a kéményeket is lebontotta a szél a fűtést azonnal leállították, de valószínűleg a munkákat követően újraindíthatjuk.

- A leszakított lemezeket ideiglenesen visszarakjuk a tetőre, hogy a beázást elkerüljük - folytatta a településvezető. - Majd felvesszük a kapcsolatot a biztosítóval, az épület tulajdonosa az önkormányzat, ezért a vis maior kárt bejelentjük. Most úgy tűnik, hogy a megbontott tetőrész teljes szerkezetét cserélni kell és remélhetőleg a rekonstrukcióval az ilyen helyzetek is kivédhetők lesznek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában