Tavaly három műszaki mentés és egy lakástűz

2022.12.30. 11:00

Biztonságosan búcsúzzunk az óévtől!

Tavaly december 31-én három műszaki mentésnél - kettő közlekedési baleset és egy ajtónyitásnál - továbbá egy lakástűznél akadt dolga a zalai tűzoltóknak. 2022 első napján egy pajta- és egy raktártűznél, továbbá egy közlekedési balesetnél kellett beavatkozniuk. Szerencsére az ilyenkor használatos tűzijátékok miatt nem kellett vonulniuk a megye tűzoltóinak, de hogy ez így is maradjon, nem árt az óvatosság!

Zaol

Képünk illusztráció

Forrás: Elekes Gergő

Minden pirotechnikai terméknek van használati utasítása, amely részletesen tartalmazza, hogy hol szabad elhelyezni, hol kell meggyújtani, milyen irányba fog működni és mekkora védőtávolságot kell tartani tőle. Ezt mindig olvassuk el és tartsuk is be! Soha ne irányítsuk emberre, állatra, növényre, járműre, vagy épületre! Ha erős a szél ne tűzijátékozzunk! A rakétákat ne indítsuk fák, vezetékek alól, vagy közvetlenül épületek mellől!

A szilveszteri tűzijátékokat szabadtéren lehet felhasználni. Ez lehet a saját kertünk, vagy akár közterület. A társasház ablaka és erkélye azonban nem számít közterületnek, ezért innen soha ne indítsunk pirotechnikai termékeket. Az elhasznált tűzijátékok még forró maradványait ne dobjuk rögtön a kukába, mert gyakran emiatt gyulladnak meg hulladéktárolók, illetve a mellettük álló járművek, épületek.

Hármas osztályba tartozó tűzijátékból annyit vegyünk, amennyit szilveszterkor elhasználunk. Ne tárazzuk be őket, hiszen a szilveszter előtt kapható tűzijátékfajtákat év közben nem, csak december 31-én este hattól január 1-jén reggel hatig szabad felhasználni. Azért sem érdemes készletet felhalmozni, mert a pirotechnikai termékeknek is van szavatossági idejük. Vigyük vissza oda a fel nem használt eszközöket, ahol megvásároltuk, és semmiképpen se tároljuk együtt a tűzijátékot benzinnel, gázolajjal, hígítóval, festékkel.

Ne feledkezzünk meg a háziállatokról sem. Ne kössük meg őket, hanem engedjük a házba, lakásba, és próbáljuk megnyugtatni őket.

Forrás: katasztrofavedelem.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában