Lakástüzek

2022.11.21. 14:41

A füstérzékelő életet is menthetne

Zala megyében pár nap leforgása alatt két lakóingatlan vált a lángok martalékává: Lentiben és Rédicsen is lakhatatlan lett egy-egy ház az ott keletkezett tűz miatt. Megyénkben immáron meghaladta a százat a lakástüzek száma. Az ilyen és ehhez hasonló esetek egy füstérzékelővel könnyedén megelőzhetők!

Forrás: Illusztráció / Fehér Márk

A füstmérgezéses balesetek közvetlen kiváltó oka az a körülmény, hogy az égés során keletkező füstgáz egy része - vagy akár egész mennyisége - nem távozik el közvetlenül a kéményen, hanem a lakás légterébe kerül. A füstgáz tartós megjelenése a lakás légterében önmagában életveszélyt jelent, hiszen ezzel majdnem bizonyosan együtt jár a mérgező szén-monoxid megjelenése, majd koncentrációjának fokozódása! A konkrét traumát a szén-monoxid tartós belégzése (ritkábban az oxigén hiánya) okozza.

Zalában gyakorlatilag hetente vonulnak a tűzoltók lakástűzhöz, de ez elkerülhető!  Legegyszerűbb módja egy füstérzékelő készülék beszerezésével indul. Az életmentő készülék idejekorán. hangos akusztikus jellel figyelmezteti az adott ingatlanban élőket a veszélyre, akkor, amikor még biztonságban el lehet hagyni a lakást, és a 112-es segélyhívó tárcsázásával értesíteni a tűzoltókat.

A hidegebb időjárás miatt többet tartózkodunk otthonainkban. Éppen ezért veszélyeket rejt magában emellett az otthoni dohányzás, az elektromos berendezések miatt túlterhelt hálózat és a főzés is! Ügyeljünk továbbá a tüzelő, fűtő berendezés helyes begyújtására és a tűz körültekintő táplálására! Ne halmozzunk fel éghető anyagot az ilyen készülékek mellett és soha ne takarjuk le őket! Fontos tovább, hogy a gyermekek elől zárjuk el, vagy helyezzük megfelelő magasságba azokat az eszközöket (gyufa, öngyújtó), amik tűzgyújtásra alkalmasak!

Nem kötelező, de javasolt minden háztartásban egy tűzoltó készüléket elhelyezni. A keletkezett tüzet még kezdeti fázisban meg tudjuk vele fékezni és megakadályozhatjuk a tűz átterjedjen a berendezési tárgyakra.

Baj esetén pedig a 112-es segélyhívó számon a tűzoltók segítségét kell kérni! 

Forrás: katasztrofavedelem.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában