Büntetőügy

2022.05.17. 11:11

Hamis okiratokkal buktak le, három esetben is vádat emeltek

Hamis személyi igazolvány, hamis jogosítvány, hamis munkaszerződés; három büntetőügyben emeltek nemrég vádat.

Arany Gábor

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba által ismertette első történet vádlottá lett főszereplője, egy 33 éves, Essenben élő magyar állampolgárságú nő, aki ellen büntetőeljárás indult, emiatt körözték. A nő annak érdekében, hogy a hatóság elől elrejtőzzön, testvére adataival kívánt új személyazonosító igazolványt készíttetni. Ennek érdekében 2021. március 11-én Németországban a düsseldorfi főkonzulátusra ment el, bejelentette, hogy személyazonosító okmánya elveszett, ezért új kiállítását kérte. Akkor úgy nyilatkozott, hogy az igazolvány utazás közben ismeretlen körülmények között veszett el, majd pedig az erről kiállított jegyzőkönyvet testvére nevében aláírta. Ezt követően az okmány a testvére adataival, de az ő fényképével elkészült. Miután a hatóság megtévesztése kiderült, a nő ellen az egerszegi járási ügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat.

A másik ügyben hamis vezetői engedély miatt indult büntetőeljárás egy 28 éves román férfi ellen, aki román rendszámú, Iveco típusú kamiont vezetve 2022. február 13-án délután a letenyei határátkelőhelynél jelentkezett belépésre az országba. Az ellenőrzéskor nevére kiállított svéd vezetői engedélyt adott át, ennek vizsgálatakor kiderült, hogy thermo-nyomdatechnikai eszközökkel készített teljes hamisítványról van szó. A férfi elmondta, hogy Romániában nem tudta sikeresen letenni a gépjárművezetői vizsgát, ezért pár évvel ezelőtt ismerőse segítségével 2000 euróért szerezte be a hamis okmányokat. A román férfi ellen is közokirat-hamisítás bűntette miatt emeltek vádat.

Szintén a letenyei határátkelőhelyen bukott le az a 40 éves budapesti férfi, aki 2022. március 18-án lépett volna ki az országból egy Skoda Superb személygépkocsival, amire ideiglenes rendszám volt felszerelve. Ennek jogszerű használatát egyszerűsített munkaszerződéssel kívánta igazolni, az okmány arról szólt, hogy sofőrként áll alkalmazásban az ideiglenes rendszámmal rendelkező budapesti cégnél. Az adatok ellenőrzésekor azonban kiderült, hogy ez nem felel meg a valóságnak. A történtek hátterében az állt, hogy a budapesti férfi februárban Németországban vette meg a személygépkocsit, amit Magyarországra hozott, hogy eladja, de a hirdetésre horvátországi vevő jelentkezett. Annak érdekében, hogy hozzá eljuttassa a járművet, bérbe vette a budapesti cégtől az ideiglenes rendszámokat, kitöltötte adataival a hozzá kapott, valótlanságot tükröző munkaszerződést, majd útnak indult. A férfi ellen hamis magánokirat felhasználása vétsége miatt emelt vádat a kanizsai járási ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában