Interneten ismerkedett meg áldozatával

2022.04.11. 16:00

Fogyatékost vert át a férfi, vádat emelt ellene a zalaegerszegi járási ügyészség

A hiszékenység vámszedői minden korban próbálkoztak, az internet számukra a végtelen lehetőségek idejét hozta el.

Arany Gábor

Lapunkban is rendszeresen foglalkozunk a különböző csalási módszerekkel, amelyek egyre kifinomultabbak, ám esetenként a legegyszerűbb trükk is működik. Erre ébredhetett rá az az 1974-ben született kiskunfélegyházi férfi, aki Rácz Tóni néven regisztrált egy internetes közösségi portálon, majd megismerkedett későbbi áldozatával, akiről hamar felmérte, hogy könnyű megtéveszteni. Az üzenetváltásokból telefonos kapcsolatra váltottak át, és a férfi bevetve megnyerő modort, kedvességet a nő bizalmába férkőzött. Az idő múltával pedig azzal hozakodott elő, hogy megnehezült anyagi helyzetére tekintettel segítségre lenne szüksége. Történt ez 2019. április végén. A férfi azt ígérte internetes ismerősének, hogy a kölcsön címén kért pénzt maradéktalanul visszafizeti, bár ez valójában nem állt sem módjában, sem szándékában.

 

A nő – annak ellenére, hogy beszélgetőtársával sohasem találkozott – , a kérésnek eleget téve 2019. április 30-án és további két napon 14 esetben próbált utalni  alkalmanként 100 ezer forintot az  „RT” megjelölésű számlára, de sikertelenül. Ezt követően a férfi hozzátartozói számlaszámait adta meg elhallgatva előlük a pénz megszerzésének módját. A módszer működött, mert 2020. december 7-ig 26 esetben érkezett 10-100 ezer forint közötti összeg a rokoni számlákra, onnan pedig a csalóhoz, ő pedig visszafizetést illetően folyamatosan hitegette áldozatát, aki összesen 1,2 millió forintot meghaladó összeget küldött neki. A sikeres csaláshoz az is hozzájárult, hogy  nő a bűncselekmény felismerésére és elhárítására enyhe szellemi fogyatékosságánál fogva korlátozottan volt képes.

 

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közlése szerint az egerszegi járási ügyészség a visszaeső férfi ellen nagyobb kárt okozó, üzletszerűen, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás miatt emelt vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában