Frissen Zalából

2022.01.14. 08:00

Tűzhelyen felejtett ételből lakástűz is lehet! – figyelmeztet a Zala megyei katasztrófavédelem

Néhány napja Keszthelyen riasztották a város hivatásos tűzoltóit, miután egy társasházi lakásban a tűzhelyen felejtett étel füstölt. A gyors beavatkozásnak köszönhetően nem lett nagyobb probléma, a lánglovagok a füsttel telítődött konyhát kiszellőztették. A tapasztalatok azt mutatják: az ilyen jellegű tűzeseteknél minden esetben emberi gondatlanságról beszélhetünk.

Katasztrófavédelem

Forrás: Illusztráció / Pixabay

Forras: Illusztráció / Pixabay

Évente több alkalommal fordul elő megyeszerte, hogy a lakástulajdonosok főzés közben ételt felejtenek a tűzhelyen, közben pedig elalszanak, más munkálatba kezdenek vagy éppen távoznak az ingatlanból. Ez a figyelmetlenség egyben komoly veszélyforrást is jelent, amit kis odafigyeléssel meg lehet előzni! Napjainkban ráadásul a járványhelyzet miatt egyre többen tartózkodnak otthon, és nem árt tudni, hogy elég egy apró figyelmetlenség ahhoz, hogy lakástűz legyen! – írja honlapján a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

A jellemzően társasházi lakásokban előforduló hasonló esetek nagy részben középmagas lakóépületekben keletkeznek, ahol a füst, tűz a lépcsőházat elárasztja és a többi lakóban nagy riadalmat kelthet. A tűzoltók ezekben az esetekben a zárt lakásba is behatolnak, annak érdekében, hogy minél előbb meg tudják fékezni a lángokat és azok ne okozzanak kárt a szomszédos lakásokban.

 

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is nyomatékosan kéri a megye lakosságát, hogy mindig győződjenek meg arról, hogy a készítendő étel a lakás elhagyását követően nincs kitéve hőhatásnak, és ellenőrizzék, hogy nem ég-e a gázláng, vagy a villanytűzhely kikapcsolt állapotban van. Ezzel komoly káresetektől, személyi sérülésektől óvhatjuk meg magunkat és embertársainkat is!

 

A konyhák igénybevétele  jelentősen megnőtt az elmúlt időszakban, éppen ezért tartsák észben, hogy a tűzhelyen és a sütőben lévő ételt soha ne hagyják őrizetlenül! Ellenkező esetben akár nagyobb kiterjedésű tűz is lehet belőle, s fontos tanács, hogy a felhevült, pattogzó olajat soha ne vízzel próbálják meg eloltani. Érdemes inkább fedőt tenni a készülő ételre, és kikapcsolni a berendezést.

 

Emellett célszerű és erősen ajánlott egy füstérzékelő készülék beszerzése! Ez ugyanis idejekorán felhívja a lakásban, házban élők figyelmét a bajra, abban az állapotában is, amikor még maga a tulajdonos is tud tenni a nagyobb probléma megelőzéséért.

 

Ha azonban komolyabb bajt észlelünk, akkor azonnal tárcsázni kell a 112-es segélyhívót és kérjék a tűzoltók segítségét. 

 

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik