Tűzoltó szemmel

2022.01.03. 13:54

Így telt a szilveszter és az új év első napja Zalában

Általánosságban elmondható, hogy a lakosság betartotta a pirotechnikai eszközök biztonságos felhasználásával kapcsolatos szabályokat, hiszen megyénkben sem 2021. december 31-én, sem pedig 2022. január 1-én nem történt ezekhez az eszközökhöz kapcsolódó tűzeset, káresemény.

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Forrás: Illusztráció / pixabay.com

A ZMKI hatósági munkatársai a pirotechnikai eszközöket árusító helyszíneken (Zalában összesen 23) az ellenőrzések során kirívó szabálytalanságot nem találtak. Ugyanakkor a tűzoltók az óév utolsó, és az új év első napján sem pihentek.

 

December 31-én két közlekedési balesethez is riasztották a zalai tűzoltókat. A keszthelyi hivatásos tűzoltók pénteken délelőtt egy 76-os főúton történt esetnél - ahol árokba borult egy személygépkocsi – egy embert kimentettek, majd átadták a mentősöknek. A raj A raj kerekeire állította, majd áramtalanította az autót. Pénteken este pedig három autó ütközött össze Zalaegerszegen, a zalabesenyői városrészben. Itt a város hivatásos tűzoltói áramtalanították a járműveket, majd a forgalmi akadályt képező két gépkocsit felsegítettek az autómentőre. A tűzoltók a helyszínt átadták a rendőrségnek - írja a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

 

Az óév utolsó pillanataira is jutott egy tűzeset, hiszen öt perccel 2022 előtt érkezett jelzés a megyei műveletirányító ügyeletre, miszerint Lovásziban kigyulladt egy melléképület. Az ingatlanban hulladékot és tűzifát tároltak. A lenti és a letenyei hivatásos tűzoltók két vízsugárral és kéziszerszámokkal megfékezték a lángokat, az épületből pedig kihozták az égő anyagokat, amiket eloltottak. Gyors beavatkozásuknak köszönhetően a tűz a közeli garázsra nem terjedt át. 

 

Az új év rögtön két tűzesetet hozott, ám egyik sem tűzijáték miatt keletkezett. A Keszthelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területén fekvő Balatonszentgyörgyön teljes terjedelmében égett egy 140 négyzetméteres, raktárként és műhelyként funkcionáló épület a Kossuth Lajos utcában. A nagy erőkkel vonuló tűzoltók kiérkezésekor a tűz az épületben tárolt több köbméter faanyagra és gépekre is átterjedt. A tűzoltók három vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat. Még az oltás megkezdése előtt az ingatlanból egy helyszínen tartózkodó személy egy propánbutángáz-palackot hozott ki, míg az oltás közben a tűzoltók további öt darab palackot mentettek ki a tűzből. Érdekesség, hogy a településen - nem messze az oltás helyszínétől - egy árokba hajtott autón kellett segíteniük a tűzoltóknak, akik kézi erővel kitolták a járművet. 

 

Pölöskén pedig a hajnali órákban tűz keletkezett egy 50 négyzetméteres pajtában a Petőfi Sándor utcában. Mire a pacsai és a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók a helyszínre érkeztek, a pajta fele már lángokban állt. A rajok az épületből öt darab PB-palackot, motorfűrészeket és egy motorkerékpárt mentettek ki, majd négy vízsugárral megfékezték a tüzet. Az épületben tárolt nagy mennyiségű tűzifa is égett, ezt egy munkagép segítségével kihozták az épületből, majd eloltották. A rajok az oltást követően az ingatlant hőkamerával átvizsgálták, de további tűzre, izzásra utaló nyomot nem találtak.  

 

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a tűzijátékot, pirotechnikai eszközt vásárlók figyelmét, hogy a fel nem használt eszközöket vigyék vissza az árusítóhelyre! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában