Frissen Zalából

2021.11.05. 15:50

Harmadszor hirdette meg a Light Friday akciót a rendőrség, Zalában is kitelepültek (videó)

A gyalogosok és kerékpárosok biztonságát szolgáló eszközöket kínáltak a Light friday akcióban, amelyet a rendőrség három évvel ezelőtt indított útjára.

Arany Gábor, Korosa Titanilla

20211105 Zalaegerszeg Light Friday” kampány baleset-megelőzési program Katona Tibor KT Zalai Hírlap ZH

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Az elnevezéssel az év végi vásárlási rohamokat bevezető Black friday-re kívántak utalni azzal a jelentős különbséggel, hogy ez esetben az érdeklődők ingyen vehették át láthatósági mellényeket, fényvisszaverő matricákat, kerékpárvilágításokat és más hasznos, a közlekedők biztonságát szolgáló eszközt. Megyénkben több helyszínre is kitelepültek a rendőrök.

Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A Light friday a Látni és látszani közlekedésbiztonsági akció bevezetését jelenti. Ezt Anti András alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője mondta el pénteken a megyeszékhelyi Praktiker áruház előtt, ahol az érdeklődőknek ingyen adtak láthatóságot javító eszközöket. Mint felhívta rá a figyelmet, ezek használatával nagyságrenddel nő az a távolság, ahonnan már észlelni lehet a gyalogost, kerékpárost, a közlekedés legsérülékenyebb résztvevőit. Egy gyakorlati próba szerint éjszakai körülmények között az úttest szélén álló sötét öltözetű alak tíz méterről, míg a fényvisszaverő ruházatot viselő száz méternél messzebbről is észlelhető.

Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Arról is beszélt, hogy a december 11-ig tartó Látni és látszani kampányban a gépjárműveken a világító- és fényjelző berendezéseket valamint a gumiabroncsokat lehet díjmentesen megnézetni a programban résztvevő szervizekkel, illetve a járművezetők ingyenesen megvizsgáltathatják a szemüket is az akcióhoz csatlakozott optikusoknál. Ezek elérhetősége az akció internetes honlapján található meg.

A Light Friday akció keretében Lentiben a MOL töltőállomáson és a rendezvénytéren voltak jelen a Lenti Rendőrkapitányság munkatársai a polgárőrökkel közösen és ingyenesen kínáltak az érdeklődőknek fényvisszaverő mellényeket, kerékpáros villogókat, illetve a járművezetőknek vadriasztókat is.

A fiatalokat is megszólították az akció keretében, jobbra Mesics Ildikó törzszászlós
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Komláti Beatrix őrnagy, a Lenti Rendőrkapitányság közlekedési alosztályának vezetője arról tájékoztatott, hogy a megszólítottak, főként az idősebb generáció tagjai örömmel fogadták a közlekedésbiztonsági eszközöket és a használatukról, jelentségükről szóló tájékoztatást, de a fiatalabb korosztály tagjait is igyekeztek elérni az akcióval. Továbbá az őszi-téli átallás időszakában felhívták az autósok figyelmét a megváltozó közlekedési viszonyokra, valamint arra, hogy vizsgáltassák át az autójuk világító és fényjelző berendezéseit, gumiabroncsait és a nyári ablakmosó folyadékot se felejtsék el télire cserélni.

Guzs Lászlót tájékoztatja Komláti Beatrix, mellette Molnár Zoltán, a Lenti és Térsége Polgárőr Egyesület tagja és Balogh Katalin főtörzsőrmester
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában